Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Sitnim koracima do ne tako sitne osobine - kako biti skromniji?

Sitnim koracima do ne tako sitne osobine - kako biti skromniji?

Prema naučnicima, skromni ljudi imaju tačnu sliku o sebi – kako svojih prednosti, tako i svojih mana i nedostataka koje im pomažu da uvide na čemu bi trebalo poradityy. Danas sam ja, Gala, vaš online vodič kroz različite faze i oblike skromnosti. Mada, kada malo bolje razmislim, faze skromnosti? Što bi se reklo, il’ jesi, il’ nisi. Zaista ne postoji unikatan recept za ovu osobinu, ali je važno znati da, verovali ili ne, ista može da se nauči i usvoji kroz par jednostavnih i očiglednih saveta. Pa da počnemo... 

1. Ceni ono što imaš - Znate onaj momenat kada vidimo neki tužan video na temu siromaštva, pa po automatizmu shvatimo kako smo nezahvalni i kako je nama zapravo TOP. Ali sve to već, ako ne i odmah sutra, pada u vodu i nastupa ponovni rolerkoster depresije, često bezrazložne tuge i neshvatanja koliko zapravo imamo. E pa dragi prijatelji, dokle pitam?! Niste ni svesni koliko bi vam se sama percepcija života izmenila u istom trenutku u kojem biste počeli da bude realistični, zahvalni i bez konstantne, neobuzdane i hormonski neizbalansirane želje za nečim više. Konzumerizam i materijalizam – izvintyy, ali anatomija pohlepe. Chill man. Imaćete više kada uvidite da je ono što trenutno imate sasvim dovoljno. 

2. ZaviD ostavi po strani - Bila jednom jedna pametna žena koja reče kako mrzi reč – ZAVID. Bilo bi smešno da nije tužno. Kako gramatička neispravnost, tako i sam pojam. Ne postoje reči kojima bih mogla da vam dočaram lepotu iskrene, nesebične sreće zarad nekog drugog. U današnjem društvu u kom se mahom vrednuju uspeh, fizička lepota, inteligencija, dobra materijalna obezbeđenost, moć i slava, zavist je emocija koja se nažalost neretko javlja. Ne znam da li ste ikada čuli za izreku da „ Od svih smrtnih grehova, zavist je ta koja nije nimalo zabavna’’. Obuzdavanje ove osobine zahteva promenu okvira i referentnih sistema kroz koje gledamo na svet, kao i promenu sopstvene perspektive. Sve dok zavidimo, fokus stavljamo na ono što nemamo i propuštamo uživanje u svim lepotama koje nas okružuju. 

3. Nauči da izraziš zahvalnost - Reći hvala ili suočiti sa najvećim strahom? Mrtva trka šta je teže, iskreno. Ali, kada kažem da je izražavanje zahvalnosti jedan vid skromnosti, mislim i na emocionalni aspekat, ne samo verbalni. Verujte mi, rekli smo svi hvalyy sto puta do sada, a da zapravo i ne uviđamo težinu koju ova reč nosi. Hvala znači prihvatanje. Hvala znači nesebičnost. Back to basics savet – uzmite papir i olovku ( ili okej, neki smart uređaj, O VI NAPREDNA GENERACIJO) i zapišite na čemu sve sve danas zahvalni. Biće to jedna poduga lista, pazite šta vam kažem. Izražavajući zahvalnost, čak i za stvari koje su nam manje važne, učimo da verujemo životu i pogled bacimo u malo pozitivnijem pravcu.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.