Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Pet saveta kako da  prevaziđeš stres i anksioznost

Pet saveta kako da prevaziđeš stres i anksioznost

Stres, anksioznost i depresija umeju da smrače i najlepši dan. Još teže je kada si mlad. I to u doba pandemije. Stres, anksioznost i strah postaju još intenzivniji, a načini da se sa njima izborimo sve teži. Kako da prevaziđeš depresiju, strah i anksioznost, pokušali smo da rešimo kroz savete za očuvanje mentalnog zdravlja, kako sada, tako i uvek. U nastavku razbijamo neke mitove o ulozi psihijatra ili psihologa u našem životu i dajemo ti par saveta kako da unaprediš i očuvaš svoje mentalno zdravlje. 


  1. Uvek je važno da pored sebe imaš bar jednu osobu koja te sluša i kojoj možeš da se poveriš ukoliko se suočavaš sa nekim problemom. Kada ima Good Listener-a pored sebe, stvari mogu biti mnogo lakše. 
  2. Ukoliko se suočavaš sa problemom koji ti deluje nerešivo ili misliš da imaš probleme u komunikaciji, razdražljiv/a si, nesiguran/na, ne ustručavaj se da potražiš stručnu pomoć. Uvek je pravo vreme da razgovaraš sa psihijatrom ili psihologom, pogotovo ako u tvom okruženju ne postoji osoba koja bi te razumela i podržala. 
  3.   Prvi koraci ka osamostaljivanju, odvajanje od roditelja, promena sredine u kojoj živiš, novo društvo… sve ovo se dešava u dvadesetim i sve je to OK, ali ako primetiš da sve ovo promene utiču na tvoje raspoloženje, odnos sa drugim ljudima, način na koji ispunjavaš svoje obaveze važno je da RAZOGVARAŠ o svojim osećanjima, brigama i nemirima. Evo i jedne preporuke besplatnog savetovališta na linku.
  4. Pereš zube svaki dan, to je osnovna higijena, zar ne? Isto tako je važno da vodiš računa i o mentalnoj higijeni. To u stvari znači vođenje jednog zdravog životnog stila, organizacija života tako da imaš vremena za učenje, rekreaciju, druženje, ali takođe i za tvoj duhovni život i njegovu nadogradnju. Redovne posete psihologu ili psihijatru takođe predstavljaju sastavni deo mentalne higijene.
  5. Odlazak kod stručnog lica i potraga za pomoć nije nikakav poraz – to je upravo znak da želiš sebi najbolje i da brineš o sebi i svojoj budućnosti. Kroz stresne situacije ne moraš sam da prolaziš – ovo treba da ti postane životna mantra, a u međuvremenu poseti link i informiši se o osnovnim koracima za ublažavanje stresa. 


Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.