Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

New Year - old me!

New Year - old me!

Da, da, dobro vidiš - za mene Nova Godina ne znači i nova ja! Odmah ćemo razjasniti: i ja početkom svake godine pravim listu ciljeva koje planiram da realizujem kroz narednih 365 dana. Isto tako, znam da će te ciljeve ostvariti “ova ja”, ja iz prošle godine, koja će vredno raditi i promeniti svoje navike i na kraju godine ponosno reći da je kidalica! Znači, to sam stara ja, samo sa novim navikama. E sad, kad smo to razjanisli, volela bih da izvodjiš par minuta i na jedan papir staviš sve ono što je bilo lepo u 2022 - ostvarene ciljeve, posećene destinacije, nove ljude, uspehe na fakultetu/poslu, ukratko - sve ono što se desilo u proteklih godinu dana, a što te čini da se osećaš ponosno, ispunjeno i zahvalno. Baš ovaj “self-proud mood” je pravi trenutak da se baciš na pisanje novogodišnjih odluka/ciljeva. 

1. Zadaj sebi max 5 ciljeva. Možda zvuči malo, ali veruj da je baš u tome fora. Mnogo je veća verovatnoća da ćeš ispuniti svoje planove ukoliko budeš mogao/la da im se posvetiš u pravoj meri. Savetujem ti da svoje ciljeve razvrstavaš po kategorijama. Kod mene su to obično: zdravlje (i fizičko i mentalno), međuljudski odnosi, karijera, putovanja i finansije. Za svaku kategoriju napiši 1, maaaaax 2 cilja. I pazi! Svoje ciljeve osmisli tako da budu realni i dostižni. Da se ne lažemo, lepo je biti ambiciozan, ali nije lepo osećati se iznevereno u sebe samog. 

2. Odredi precizne i maaaale korake koje treba da preduzmeš kako bi se tvoji planovi ostvarili. Uprosti ih koliko god možeš - neka budu jasni i pregledni, i neka svaki idući bude veći zalogaj od onog prethodnog. Recimo da je tvoja novogodišnja odluka da se hraniš zdravo. Nije dovoljno da odlučiš, nego je potrebno postepeno doći do cilja, i to: najpre izbaciti junk food, zatim izbaciti gazirane sokove, onda naučiti da spremaš zdrave obroke i tako dalje. Dakle, neka tvoji ciljevi, pa i koraci do tih ciljeva, budu specifični i jasno određeni. 

3. Svoje ciljeve piši u sadašnjem vremenu. Pretvaraj se da upravo sad živiš onaj život kakav želiš (!fake it til u make it!). Naš mozak je fenomenalna stvar koja će sve to prihvatiti kao realnost i spontano ćeš početi živeti život o kojem maštaš. 

4. Fokusiraj se na proces, a ne na finalni prozivod - u ovome će ti pomoći manji ciljevi (čitaj: drugi korak). Videćeš da će vreme proleteti, a da ćeš se ti naći na korak do ispunjenja glavnog cilja. 

5. Prati svoja osećanja i ciljeve zasnivaj na sopstvenim željama, a ne na onome što se od tebe očekuje. Kad budeš pisao/la svoju listu novogodišnjih odluka, zapitaj se: “Šta je ono što će me ispuniti, doneti mi sreću?”, ili jednostavno, “Šta je ono što zaista želim?”. 

6. Vizualizuj svoj listu ciljeva, digitalno ili na papiru. Neka to bude lep i kreativan proces. Napravi sebi atmosferu u kojoj ćeš uživati - odvrni muziku koju voliš, upali sveće i pusti mašti na volju. Biraj fotke koje iskopaš na netu, ali i one iz svoje galerije. Tako će se tvoj sadašnji život već preplesti sa onim iz budućnosti. Kad završiš sa pravljenjem kolaža, postavi ga na pozadinu telefona i/ili računara, a možeš i da ga ištampaš i okačiš na vidno mesto u svojoj sobi, kako bi ti ciljevi bukvalno bili pred nosom. 

7. Sad kad imaš listu uzmi stvar u svoje ruke i pokreni se! Jasno definisani ciljevi na papiru jesu prvi korak ka njihovom ostvarenju, ali to svakako nije dovoljno. 


P.S. U nadi da ću ti bar malo olakšati proces donošenja novogodišnjih odluka, pripremila sam za tebe free template kojeg možeš preuzeti na ovom linku.

Ostali saveti

Galina godina pauze

Galina godina pauze

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.