Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako prepoznati toksičan odnos?

#ljubav

Kako prepoznati toksičan odnos?

U nedelji posvećenoj ljubavi  i partnerskim odnosima, rešila sam da podelim sa vama jedno zapažanje kada su veze u pitanju. Za ovih, dvadeset i kusur godina, naučila sam mnogo toga i zato želim i svoje iskustvo da prenesem i vama. U vezama sam imala različite faze, od ljubomorne, do mirne i tihe koja ne želi da kaže šta joj smeta, pa sve do najopuštenije osobe kod koje „može sve“. Da li sam bila u toksičnoj vezi? Ako postoje neki kriterijumi koji ispunjavaju uslov za postojanje toksične veze, onda ih nisam sve ispunila, ali sam sigurna da sam neke od njih osetila na svojoj koži. Šta više, vrlo je moguće da sam ih i partneru „darovala“, a da sam odbijala da priznam da sam ja TA. Ali, budimo iskreni prema sebi, svako može upasti u toksičan odnos, ali Gala ti ovog petka daje savete kako da prepoznaš takav odnos i da što pre isplivaš iz njega.

  1.  Ljubomora i posesivnost – big NO NO! Nije ljubomora nešto što se lako obuzdava, pa čak i neka maaala doza njene prisutnosti je okej. Međutim, konstanto ljubomorisanje, proveravanje i gledanje na druge osobe kao na potencijalnu pretnju sa kojom ćeš prevariti dečka/devojku ili on/ona tebe znaci su da tu nešto ne štima. Poruke „gde si, s kim si“ na svakih sat vremena prevazilaze granice zdravog partnerskog odnosa. Ko još želi da se pravda svako malo i zašto bi se uopšte i pravdao/la? Kontrolisanje drage osobe jedan je od znakova upozorenja da možeš upasti u toksičan odnos.
  2. Jesi li nekad osetio/la na svojoj koži kako te tvoj dragi partner/ka omalovažava. Ne, ne mislim ovde na sprdanju, laganu za*ebanciju s vremena na vreme koja se uvek završi onom „aa, šalim se, znaš da ja to volim kod tebe“… ovde mislim na stalno isticanje tvojih mana, najprostije rečeno – ponižavanje tebe čak i ako si više puta napomenuo/la da prestane to da radi i da ti smeta. O tvojim manama možete govoriti nasamo i probati da ih otklonite ukoliko predstavljaju uzrok vašeg lošeg odnosa. Javno ponižavanje tebe isticanjem tih mana polako ali sigurno može dovesti do toga da umanjiš svoju vrednost i izgubiš samopoštovanje, a to nije ljubav!
  3. Ako ne vidiš da ti je partner oslonac i da mu/joj se ne možeš poveriti, a da zauzvrat ne dobiješ neku negativnu reakciju ili komentar, pakuj kofere jer „ljubav ovde više ne stanuje“ (a možda nikad i nije). Slušanje, razumevanje i podrška, čak i kad se ne slaže sa tobom, je nešto što treba da ti bude uzvraćeno, ni na šta drugo ne bi trebalo da pristaneš.
  4. Povratak u prošlost – Ni-ka-ko! Isticanje grešaka iz prošlosti i stalna rekapitulacija ni čemu ne vodi. Niko nije savršen i svi možemo pogrešiti, a ako se preko neke greške jednom pređe, onda je to za zauvek. Pominjanje te greške iznova i iznova prilikom svake rasprave samo povređuje jednog od vas i ne dozvoljava vam da krenete napred.
  5. Ne dozvoli da se tvoje mišljenje ne čuje -  ustručavanje da kažeš šta misliš i šta ti se ne dopada zato što tvoj dečko/devojka burno reaguje i uvek je spreman/na na svađu, direktno ti kaže: beži od meneee… šalu na stranu, zaista, da li želiš da budeš u odnosu u kojem se tvoj stav ne vrednuje i ne možeš da ispoljiš svoja osećanja. Mislim da ipak ne, zato Thank you, next!
  6. Možda si lep/a kao lutka, ali da li želiš stvarno to i da budeš? Da li zaista želiš da neko upravlja (manipuliše) tobom. Suptilno usmeravanje tvojih postupaka i osećanja tako da idu u korist i zadovoljenju njegovih/njenih potreba je nešto što sigurno želiš zaobići. Ukoliko primetiš da te ucenjuje ili izaziva osećaj krivice time što ti govori da bi bio/la srećniji/a da si to i to uradio/la, znaj da je nešto trulo u vašem odnosu. Tvoje emocije su samo tvoje, niko ne može i ne sme njima da upravlja osim tebe. Veštačko izazivanje emocija vodi ka veštačkom odnosu koji će u jednom trenutku pući.

Ima još puno toga što bih mogla da ti napišem, ali ovo su neke od najvažnijih koje sam izdvojila i na koje treba da obratiš pažnju. Ukoliko imaš bilo koji od ovih simptoma u svojoj vezi, razgovaraj sa tvojom „drugom polovinom“ jer komunikacija je osnov svega i ako nailaziš na razuman feedback i spremnost da rešite problem zajedno, onda ste na dobrom putu. Ako ne, onda znaš šta ti je činiti. I drži se one mantre „Don’t sattle for less“ na šta bih ja dodala – you deserve the best!

Ostali saveti

Kako izaći iz toksične veze?

Kako izaći iz toksične veze?

POV: ono kad nemaš sreće sa cimerima

POV: ono kad nemaš sreće sa cimerima

Za sve muškarce - budite heroji promene

Za sve muškarce - budite heroji promene

Power of power naps

Power of power naps

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.