Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako kad te menstruacija iznenadi

Kako kad te menstruacija iznenadi

Lako je vama kojima je ciklus redovan da isplanirate kada ćete na more. Mi - žene sa neredovnom menstruacijom, uvek moramo da budemo spremne na iznenađenja. Pošto ne možemo da planiramo letovanje u odnosu na “mesečni podsetnik,” pakovanje tampona i ulošci su na vrhu spiska za pakovanje. Ranije me je to mnogo nerviralo, ali vremenom sam shvatila da je sve to normalno i prihvatila kao uobičajenu stvar. Zato, u nastavku, želim da razbijem predrasude, kojih sam se nekada davno i sama pridržavala. 

  • Ako ti prija, slobodno se kupaj tokom menstruacije. Ukoliko si ti okej sa tim, ni prvi dan “dobijanja” ne treba da bude prepreka. Tamponi su uvek tu za tebe. Postoje raaaaaaazni, pa ti odaberi one koji ti najviše odgovaraju. 

  • Menjaj tampon redovno! Ovo je vrlo važan podsetnik, kako bi izbegla neželjene infekcije. Prvih dana menstruacije menjaj ga na 3 sata, a kasnije možeš i malo ređe (4-5h). Ako nisi ranije koristila tampone, na pakovanju je objašnjeno kako se koriste. Takođe, ako do sada nisi imala odnos, naravno da možeš da ih koristiš! 

  • Ako ti više prija, leži u hladu i uživaj uz knjigu. Ili gledaj seriju, igraj karte sa društvom, dremaj! Šta god te opušta. Nekad ciklus može da stvori neugodnost i nisi raspoložena za kupanje, skakanje, pogotovo prvih dana. I to je okej! Radi ono što je u tom trenutku najbolje za tebe. 

  • Ne trpi bol – popij lek (i ne mešaj ga sa alkoholom). Ako su ti ciklusi toliko bolni da ne možeš da izdržiš više, uzmi neki lek protiv bolova. Ali koktel ćeš morati da preskočiš taj dan, da bi lek delovao. Takođe, možeš da prekriješ stomak peškirom ili ostaneš u majici kako bi ga još više utoplila i ublažila bol. 

Najvažnije od svega jeste da se dobro informišeš o svemu i korak po korak izlažiš iz svoje zone komfora, tako ćeš najbolje proveriti šta ti prija, a šta ne. Nadam se da će ti ovi saveti pomoći da sledeći put kreneš na more malo rasterećenija i, naravno, maksimalno uživaš u svom odmoru! Svakako, za svaku nedoumicu koju imaš, uvek je na prvom mestu savetovanje sa izabranim ginekologom, a usput se podseti odgovora dr Mirjana Avramovski na neka važna ginekološka pitanja.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.