Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako da FOMO pretvoriš u JOMO

Kako da FOMO pretvoriš u JOMO

Previše sadržaja na društvenim mrežama koje upijaš satima, a oči i mozak ne mogu da te dozovu da napraviš pauzu. Osećaj anksioznosti polako te savladava, a ne znaš ni otkud ni od kada. 

Fear of Missing Out – FOMO, u slobodnom prevodu „strah od propuštanja”, ili još slobodnije – „pritisak stalne dostupnosti” fenomen je s kojim se mnogi od nas suočavaju gotovo svakodnevno, što i ne čudi ako pogledamo koliko nam vremena oduzme listanje stranica na društvenim mrežama. S druge strane, kao odgovor na FOMO, pojavio se i JOMO, tj. Joy of Missing Out, i nametnuo se kao prirodno i logično rešenje ovog rasprostranjenog fenomena. Osim što poručuje da budeš u redu sa odlukom da preskočiš tu jednu priliku za bilo šta: okupljanje, novi posao, putovanje… you name it, JOMO takođe naglašava da se posvetiš sebi i uradiš nešto što te trenutno ispunjava. 

Zato sam ti pripremila par zaista lako primenljivih saveta uz pomoć kojih ćeš izaći na kraj sa ovom FOMO vrebalicom iz prikrajka: 

  1. Ako primetiš da ti neki ljudi ili određene objave na društvenim mrežama izazivaju bilo kakvu vrstu nelagode, prvo što možeš da uradiš jeste da ih otpratiš i prestaneš da se upoređuješ i sa njima i sa bilo kim drugim. 
  2. Ukoliko se osećaš izostavljeno, popričaj sa prijateljima o tome – možda te njihova strana priče iznenadi, a možda ti bude lakše ako prosto verbalizuješ svoja osećanja. 
  3. Kada te nešto sprečava da se pridružiš prijateljima u izlasku ili na putovanju, ne opterećuj sebe krivicom, već se posveti sebi – završi započeto ili se počasti nekim malim užitkom. Svoj wellbeing stavi na prvo mesto. 
  4. I poslednje, ali ne i najmanje važno, osvesti zahvalnost na svemu što imaš u životu i što je, sasvim sigurno, postignuto tvojim trudom. Prigrli sve male trenutke koje ćeš zapamtiti za ceo život.

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.