Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Gledaš se u ogledalo, a na mestu stomaka kao da je balon? Osećaš težinu, nadutost, a sve to prate gasovi i grčevi? 

Znamo koliko ovaj problem može biti iritantan, neprijatan i narušiti kvalitet života, ali važno je da pogledaš unutra i za početak utvrdiš šta je izazvalo trenutno stanje. Zato smo odlučili da ti u tome pomognemo. 

Uzroci, iliti zašto baš meni 

Nadutost mogu uzrokovati različiti faktori- konstipacija i opstipacija, loše varenje usled nedostatka enzima, unos hrane koja je teška za varenje (npr. masna hrana), prevelik unos ugljenih hidrata i biljnih vlakana, ili unos znatno veće količine hrane od one koju organizam može odjednom da svari. Kad nesvarena hrana ostane u crevima, to ih rasteže i pravi bolove (tj. stvara grčeve). Zato nemoj da se brineš ako osetiš bolove u predelu bubrega, želuca ili pankreasa-oni mogu biti izazvani gasovima! Problem gasova, pored raznih oboljenja, često izazivaju kandida, intolerancija na laktozu ili fruktozu, ali čak i psihička napetost. Ukoliko se osećaš naduto, ne zaboravi da će uska odeća ovaj problem samo da pogorša, pa biraj neku komforniju za početak. 

Nadutost i gasovi (meteorizam) se mogu javiti i nakon uzimanja veće količine sledećih namirnica: 

 • Povrće: pasulj i grašak, soja, sočivo, leblebije, kupus, kelj, prokelj, brokoli, karfiol, karastavac, šargarepa, beli luk. crni luk, praziluk, celer, artičoke, asparagus,
 • Voće: naročito grožđe i šljive, kruške, jabuke, breskve, kajsije, nektarine, kupine, nerzrele banane, suvo voće, voće sa korom,
 • Integralne žitarice: mekinje i proizvodi od mekinja, integralni hlebovi bogati celulozom, kukuruz, 
 • Pečurke, 
 • Namirnice bogate laktozom (mleko i mlečni proizvodi), 
 • Koštunjavo voće (bademi, lečnici, orasi), kikiriki i semenke, 
 • Masna jela: pržena i pohovna jela, masna peciva (burek, pite), masni sosevi i prelivi na bazi ulja, 
 • Slana i dimljena hrana, 
 • Pojedini zaslađivači (npr. sorbitol, manitol, maltitol, ksilitol, ertritol), 
 • Žvake, 
 • Gazirana pića i pića na slamčicu, 
 • Alkohol 

Iako je lista poduža, ne treba da te prepadne. Najvažnije je da otkriješ šta je ono što je zapravo uzrok i lečiti njega-npr. započeti terapiju kandide, ili isključiti iz ishrane gluten/laktozu,lečiti konstipaciju, ili nadoknaditi enzime za varenje kojih fali. 

Ipak, ako uzrok nije neko oboljenje, trebalo bi da u ishrani izbegavaš sve one namirnice koje su bogate nesvarljivim fermentabilnim dijetnim vlaknima i skrobom, prostim šećerima, ili koje su masne i teške za varenje(sa liste gore). Čak i previše proteina u ishrani može da izazove stvaranje gasova (gym rats, u vas gledamo!). 

Kako do rešenja? 

Fokusiraj se na to da imaš više manjih obroka, kako bi se hrana uspešno svarila. Polako jedi i dobro žvaći hranu, u malim zalogajima. Izbegavaj da vodu i napitke piješ tokom jela, već između obroka, kako se ne bi razblažili digestivni enzimi. Za konumaciju voća sačekaj bar 1 sat nakon obroka. Mlečne proizvode je najbolje koristiti u frementisanom stanju (jogurt i kiselo mleko umesto običnog mleka) ukoliko utvrdiš da ti ne škode. Koristi mlade vrste sireva, jer se lakše vare. Iako se generalno za zdraviju ishranu savetuju integralne žitarice, može se desiti da ti baš one smetaju jer imaju više celuloze, pa isprobaj varijante od belog brašna. Svi znamo koliko je zdravo sveže voće i povrće, ali ga treba svesti na minimum i jesti kuvano, pečeno i najbolje pasirano kod ovog problema, da se ne bi pogoršao. Biraj nemasne vrste mesa i ribe, najbolje skuvane, a jaja spremaj meko kuvana ili na teflonu. 

Hranu treba bariti ili spremati na pari, bez prženja i dodatka ulja, zaprške ili jakih začina, a sve dodate masnoće svedi na mimimum jer otežavaju varenje. 

Možeš koristiti i dodatke u ishrani poput probiotika, omega 3 masnih kiselina, vitamina D, ali tu preporučujemo da se posavetuješ sa svojim lekarom, kako bi ti preporučio ono što baš tebi treba. 

I najvažnije - budi uporan! Nijedan problem nije došao preko noći, pa se tako brzo i ne može rešiti. Ovaj, kao i svaki drugi, zahteva tvoju posvećenost ali je itekako rešiv, uz primenu saveta i smernica koje smo ti dali

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.