
Galin zdrav slatkiš
Društvo,
Gala vam je ove nedelje pripremila recept za zdrav slatkiš. Možda zvuči paradoksalno, ali moguće je ☺ Možete da uživate bez griže savesti, ali i da posegnete kad telo zavrišti „daj nešto slatko“. Da ne dužimo, evo recepta, bacite se na pravljenje i javite kako vam je ispalo.
BAZA (80 g badema; 50 g oljuštenog pečenog kikirikija; 2 kašičice kakao praha; 5 urmi; prstohvat soli)
Sameljite bademe i kikiriki najsitnije moguće, pa dodajte kakao i so. Na kraju dodajte urme, kojima ste prethodno izvadili košticu. Ukoliko smesa nije kompaktna, dodajte malo vode, dok ne dobijete smesu koja se ne mrvi. U kalup stavite papir za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu.
KREMA OD VANILE (130 g indijskih oraha; 35 g kokosovog ulja; 2 kašičice agavinog sirupa; ½ kašičice ekstrakta vanile.
Indijske orahe ostavite da malo odstoje u vodi, pa ih dobro isperite. Ubacite u blender zajedno sa kokosovim uljem (vodite računa da bude otopljeno), agavinim sirupom i vanilom. Izbledajte dok ne postane kremasto. Ovaj fil prelijte preko prethodnog sloja i stavite u frižider.
KARAMELA S KIKIRIKIJEM (10 svežih urmi, 20 g kokosovog ulja, 2 kašike putera od kikirikija, 1 kašika sirupa od agave, prstohvat soli, 100g oljuštenog kikirikija)
Očišćene urme ostavite u toploj vodi da odstoje. Vodu u kojoj ste „kupali“ urme sačuvajte. Zatim urme i kašičicu te vode stavite u blender i blendajte dok ne postane kremasto. Zatim, dodajte otopljeno kokosovo ulje, agavin sirup, puter od kikirikija i so i blendajte još jedan minut. Na kraju dodajte sitno seckan kikiriki. I ovaj sloj prelijte preko prethodna dva, pa vratite u frižider.
ČOKOLADA (25 g kokosovog ulja, 2 ravne kašike kako praha, 2 kašike agava sirupa)
Otopite kokosovo ulje na jako laganoj vatri pa mu dodajte kakao prah i agavin sirup i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ovaj sloj prelijte preko prethodna tri, pa celu poslasticu stavite u frižider tokom noći da se stegne, a ukusi stope.
Uživajte!