Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Gala vs Eating disorder

Gala vs Eating disorder

Kad konačno nadješ slobodnih 4-5 sati sa društvom obično se naruči par različitih obroka, jer ne gotivimo baš svi isto. Tada se vrlo lako zaneseš, pa se na kraju osećaš pomalo loše. Ipak, taj osećaj ne traje dugo, ne preuzima našu svakodnevnicu. Binge eating može da se pretvori u binge eating disorder, a tačna granica kada nešto postaje poremećaj u ishrani nije uvek sasvim jasna. Kako da primetiš da je nekome potrebna pomoć i na koji način da je pružiš - saznaj kroz savete koje sam ti pripremila ove nedelje: 

1. Poremećaji u ishrani nisu uvek vidljivi! Drastične promene u kilaži ne moraju uvek da budu prisutne. Zato obrati pažnju i na promene u navikama, da li se češće žali na stomačne probleme ili možda nalazi izgovore za preskakanje obroka. Sitnice pokazuju kakav je naš odnos prema hrani. 

2. Nemoj da daješ jednostavna rešenja. "Samo se iskontroliši" ili "Hrana ti treba da bi preživeo/la" svakako nisu rešenja ovog problema, pa je bolje da ih izbegneš. 

3. Započni razgovor. Ukoliko sumnjas da osoba do koje ti je stalo pati od poremećaja u ishrani pokreni tu temu. Objasni svoje razloge za zabrinutost, ali ne očekuj rezultate prebrzo. Ipak treba vremena za suočavanje sa problemom. 

4. Budi strpljiv/a i prava podrška! Prvi razgovor možda neće imati efekta, ali daj malo vremena za preispitivanje, prvi korak do rešenja. Ovaj period je prepun negiranja problema, zato se naoružaj strpljenjem i budi podrška. 

5. Predloži terapiju. Najčešće u lečenju učestvuje tim stručnjaka, nutricionista, lekar i psihoterapeut, pa i samo lečenje predstavlja stresnu promenu. Ukoliko se odluči na taj korak, pomozi u istraživanju opcija za terapiju. Ovaj period može biti naporan i zbunjujuć, pa svaka pomoć olakšava početak.

Za kraj, najvažnije - istražuj. Pre započinjanja razgovora saznaj više o zdravim odnosima sa hranom i znacima poremećaja u ishrani. Osobe koje pate od ovih poremećaja se osećaju kao da su same, zato razumevanje mnogo znači. Pored toga, postoji dosta praktičnih saveta kako da mu/joj obroke učiniš prijatnijim u toku procesa lečenja, zato istražuj što više i probaj da pomogneš koliko možeš. 

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.