Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Druga sam godina fakulteta, ali mislim da mi nije mesto tamo. Ne snalazim se dobro kao ostali i ne znam šta da radim. Help!

Druga sam godina fakulteta, ali mislim da mi nije mesto tamo. Ne snalazim se dobro kao ostali i ne znam šta da radim. Help!

Veruj mi da smo svi nekada pomislili da nismo dovoljno dobri u nečemu. Vredno radimo, ostvarujemo uspehe, a ipak sumnjamo u sebe I preispitujemo se. Da li si znala da je i Ajnštajn jednom rekao da misli da njegovo istraživanje dobija više pažnje nego sto je mislio da zaslužuje? Ovaj fenomen na našem jeziku se zove “sindrom prevaranta” ili Imposter sindrom

Imposter sindrom uključuje sumnju u sebe i svoja dostignuća uprkos obrazovanju, iskustvu I svim drugim dokazima uspeha. Osoba koja pati od sindroma plaši se da ne bude razotkrivena I zato radi i trudi se više, dok sebi nameće sve nerealnije kriterijume. Ona ne doživljava sebe onako kako je okolina vidi. Ako se pronalaziš u ovom opisu, možes da primeniš neku od sledećih metoda koji će biti korisni u prevazilaženju ovog problema. 
  • Odvoj osećanja od realnih činjenica 
  • Ne upoređuj se sa drugima 
  • Stavi na papir sva svoja dostignuća 
  • Razgovaraj sa psihologom

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.