Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Zovem danas drugaricu na jednu brzu kafu u omiljenom kafiću. Kaže – može, ali mora prvo da sredi noge. Pitam se da li je stvarno toliko strašno ako jedan dan preskočimo brijanje i učinimo našoj koži uslugu. 

Svaka prijateljica koju sam pitala zašto uklanja dlačice dala mi je isti odgovor – zbog sebe. Razumem taj momenat, osećamo se lepše, ženstvenije i privlačnije, ali da li bismo stvarno tako opsesivno uklanjale dlačice da to ne rade i ostale žene u našem okruženju? Čak 11% žena se brije svaki dan. S v a k i  d a n. Da li je stvarno toliko neukusno, neprijatno i nepristojno izaći iz kuće ukoliko smo samo jedan dan preskočile da uzmemo brijač? Istina je, to vidimo samo mi ili, bolje rečeno, osećamo samo mi jer nema baš mnogo toga da se vidi. 

Da li uzimamo brijač svakog dana i ako znamo da tri dana nećemo izaći iz kuće? Verovatno ne. Ovo me navodi da pomislim kako uklanjanje dlačica ipak nije samo naš lični izbor već i nešto što nam društvo nameće. Bude nam neprijatno, osećamo se neuredno, a neretko se nađe i neka pametna glava da prokomentariše naše „nesređene” noge. Normalno, kada se nađe u situaciji gde nije društveno prihvaćen, svako od nas pokušava da se uklopi u to društvo i zato – brzo trk u tuš-kabinu da se rešimo tog „problema”. 

Zašto su posekotine, crvenilo i iritacije društveno prihvatljivije od par dlačica? Zašto našem društvu zdravlje naše kože i uma nije na prvom mestu? Nažalost, ovo je još jedan u nizu društvenih pritisaka pred kojima svi posustajemo, ali naše blagostanje i zdravlje nama treba da budu najbitniji. Zato sledeći put kada budeš izlazila iz kuće, zapitaj se – da li ove dlačice stare dan-dva stvarno smetaju tebi, ili postoji mogućnost da će zasmetati nekoj random osobi u kafiću? Najbitnije jeste da se osećaš lepo u sopstvenoj koži. Možda ovaj momenat nebrijanja svaki dan može zvučati zastrašujuće i nerealno, ali stvarno može biti dobar i za naše mentalno i fizičko zdravlje. Naravno, bez žurbe, bez pritiska – uklanjanje dlačica je tvoj i samo tvoj izbor. Nađi tempo koji tebi i samo tebi odgovara.

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.