Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Veganstvo in baby steps

Veganstvo in baby steps

Pri prelasku na bilo koji način ishrane, milion stvari nam je nejasno. Šta je izvor kog minerala i kako da održiš sve nutrijente na preporučenom nivou? Početak veganske ishrane može da bude zbunjujuć i težak, ali uz ovih par saveta možes da osiguraš balansiranu ishranu, dok povoljno ekološki i moralno utičeš na planetu. Hear me out: 

1. Piši plan ishrane - Znam da pravljenje plana ishrane zvuči jako naporno i dosadno. A i ko ima vremena za to? Neću da te lažem, verovatno će i biti, ali ti može mnoogo pomoći (barem na dve-tri nedelje, dok se ne uhodaš). 

2. Biljno=Protein - Česta nedoumica u vezi veganske ishrane je postizanje dovoljnog unosa proteina. Mnoge biljne namirnice su bogate proteinima. Moje omiljene su pasulj, tofu, grašak, kinoa i čia semenke. Istraži i ti biljne izvore i probaj da ih uvrstiš u skoro svaki obrok. 

3. Dobitna kombinacija namirnica - Iako su biljne namirnice bogate proteinima potrebno je znati kako da ih kombinuješ. Bilo bi odlično kada bi na tvom dnevnom meniju bile zastupljene ovakve kombinacije (mahunarke + orašasti plodovi ili žitarice, npr. pasulj+ pirinač). 

4. Suplementacija Vitaminom B12! - Vitamin B12 nam je neophodan, a nalazi se uglavnom u namirnicama životinjskog porekla. Opšta je preporuka da se vrši suplementacija kada se primenjuje veganski način ishrane.

5. Redovno radi analize krvi - Nevezano za način ishrane, potrebne su nam redovne kontrole. Zato evo jednog univerzalnog podsetnika! 


Za više informacija o zdravoj ishrani poseti naš e-Vodič.

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.