Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Ultimativni vodič za istraživanje svoje seksualnosti

#kontracepcija #seks

Ultimativni vodič za istraživanje svoje seksualnosti

Još je Frojd početkom dvadesetog veka proučavao ljudsku seksualnost i njenu ulogu u psihološkom razvoju ličnosti. Istraživanje svoje seksualnosti može biti interesantno, privlačno i poželjno, ne uvek isprobano jer su neki od nas manje a neki više povučeni i stidljivi. Ono ne mora da podrazumeva čestu promenu partnera, što jeste jedna forma rizičnog ponašanja koje povećava mogućnosti od dobijanja polno prenosivih bolesti.

Ako misliš da si do sada već iskusan/na, da si isproba/lao sve što je bilo da se isproba, ali i dalje nisi zadovoljan/na i ne znaš šta ćeš ili nemaš dovoljno iskustva i želiš više ili ne znaš gde bi dalje - donosim ti ultimativni vodič kako da se restartuješ i otkriješ ponovo svoju seksualnost.

Evo kako da, korak po korak, uđeš u proces svog istraživanja. Svako je individua za sebe i neke korake si već prošao/la ili ćeš preskočiti, neke ćeš izbaciti, a neke druge koje nisam navela ćeš dodati. Imaj na umu samo jedno - tvoje zdravlje je na prvom mestu i ni jedan užitak nije vredan oboljevanja od polno prenosivih bolesti. 

Prati ove korake:

  1. Masturbacija - Prvo i osnovno pravilo: umešaj sopstvene ruke u proces. Kada ti postane prijatno sa sobom, biće ti prijatnije i sa partnerom. Popij čašu vina, upali mirisnu sveću - napravi sebi atmosferu, ako ti je tako lakše. Sve je dozvoljeno u svoja četiri zida.
  2. Fantaziranje - Kad uhvatiš sebe da imaš slobodnog vremena, maštaj: gde, šta, kako, koliko. I ostala pitanja.
  3. Razmišljaj ko te privlači - Neko je 100% siguran u pol koji ga privlači. Neko se nekad i zapita ili zbuni. A imaš i kul testove da odradiš, na primer ovaj.
  4. Pronađi partnera za eksperimentisanje - Prva tri koraka vezana su isključivo za tebe. Sada je “partner in crime” vreme. Možda si već u vezi i sve je super. Možda želiš nešto novo da probaš. Ako si u vezi, razgovaraj sa partnerom. Ako nisi i imaš potencijalnog kandidata - opet razgovaraj. Ako nemaš potencijalnog kandidata - onda si u potrazi i opet ćeš morati da razgovaraš. Dobra komunikacija je ključ.
  5. Obrazuj se - Da li o tehnikama masturbacije, vrstama seksualnosti, pozama ili najvažnije - rizicima koji postoje kad pređeš na korake izvan svoja četiri zida - polno prenosive bolesti. Istraži sve o savremenim metodama kontracepcije.
  6. Prihvati neizvesnost - Nešto što ti se dopalo u fazi fantaziranja, možda više ne bude toliko privlačno kad probaš ili ćeš probati nešto što misliš da ti se nikada ne bi svidelo, a dopadne ti se. Neizvesnost je uvek prisutna i ostani otvoren/na ka tome.
  7. Odvoji vremena za samorefleksiju - Revidiraj svoje misli, prethodna iskustva i sve ono što želiš da iskusiš i pronađi svoj vajb.
  8. Isprobaj nešto novo - Kad prođeš sve prethodne korake i čekiraš ih - sad je tvoje vreme da zablistaš.
  9. I probaj ponovo - Keep on trying!

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.