Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Tips and tricks za preživljavanje u svetu odraslih

Tips and tricks za preživljavanje u svetu odraslih

Odrasli su me kroz život i karijeru obasipali savetima i kritikama koje nisam tražila. Neke smernice su mi bile od velikog značaja, dok druge, jednostavno nisu bile deo ove realnosti. Određeni zaključci do kojih sam došla kroz godine sada mi prestavljaju svete postulate kojih se pridržavam koliko je moguće. 

  1. Ne dozvoli da iko oblikuje tvoje stavove: mišljenje koje imaš je važno bez obzira na tvoje godine. Ponekad ćeš menjati mišljenje, i to je sasvim normalno, ali ne dozvoli da to bude zato što je neko rekao da bi trebalo. Istražuj sebe i svoja interesovanja, kako bi tim putem gradio/la svoja mišljenja i imalo alate kojima možeš da ih ispoljiš. 
  2. Ponekad starije nije mudrije. Svako ima sebi svojstven životni put i iskustva, iako su neki saveti važni za odrastanje i razumevanje sveta u kojem živimo, neretko se nepoklapaju sa viđenjem koje mi imamo u svom životnom putu. Dakle, saveti kao takvi su dobrodošli, ali treba znati šta je važno za tebe. 
  3. Kada prihvatiš svoje stavove, lakše će ti biti da se nosiš sa tuđim komentarima. Kritike su neminovne, deo svakodnevice naročito ukoliko tek počinješ sa nekim poslom, praksom ili prosto učiš kako nešto da radiš prvi put. Međutim, kad prihvatiš sebe i svoj stav, teško će te tuđe kritike pogađati. 
  4. Mladost je vreme kad najviše učiš o sebi, skroz je okej da menjaš perspektivu. Kao što sam već rekla, menjanje mišljenja, stavova, boje kose… Sve je to deo odrastanja i što brže shvatiš da nisi ista osoba kao prošle godine niti ćeš biti ista osoba sledeće godine, biće ti lakše da ideš svojim životnim putem. 
  5. Uči iz svojih grešaka, i brzo oprosti sebi. Najvažnije je da budemo nežni prema sebi! Živi smo ljudi koji greše, ali ne kaže se za džabe da samo onaj ko radi taj i greši. Važno je da se trudimo da učimo na greškama. Makar pali na ispitu milion puta, lepo kaže Sreten Ćićo Srećković: nije važno koliko puta padneš na ispitu, važno je koliko puta uplatiš, izađeš na ispit i padneš! 

Važno je da veruješ sebi, da prihvatiš i zavoliš sebe. To možeš da postigneš provođenjem vremena sa sobom, otkrivanjem svojih interesovanja i talenata, želja i stavova. Tu leži ključ za dalje formiranje odnosa sa svojom okolinom i blizinom.

Ostali saveti

Kako izaći iz toksične veze?

Kako izaći iz toksične veze?

POV: ono kad nemaš sreće sa cimerima

POV: ono kad nemaš sreće sa cimerima

Za sve muškarce - budite heroji promene

Za sve muškarce - budite heroji promene

Power of power naps

Power of power naps

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.