Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Šest koraka do prepoznavanja diskriminacije

Šest koraka do prepoznavanja diskriminacije

Da li si nekada doživeo/la iskustvo da budeš diskriminisan/na? Ili si bio/la u blizini kada neko nekog diskriminiše? Možda si baš ti diskriminisao/la nekog? Verovatno je odgovor na neko od ova tri pitanja – potvrdan. Ukoliko nije, to je strava i tako treba i da ostane! Definicija diskriminacije ti je sigurno dobro poznata – ona predstavlja nejednakost na osnovu ličnih svojstava. Ali, da li umeš da je prepoznaš i da reaguješ adekvatno kada je primetiš?

Svi znamo da je ponekad jako teško prepoznati diskriminaciju, bilo da je reč o nama ili nekoj drugoj osobi, pa je poželjno da znaš sledeće:

  1. Svako može doživeti diskriminaciju – bez obzira na rasu, pol, seksualno opredeljenje, mesto rođenja i slično. Svakome se može desiti da bude diskriminisan.
  2. Ne mora biti samo lična – neko tebi blizak može biti diskriminisan, a da to i ne primeti. Važno je da, ukoliko ti to primetiš, reaguješ. Dovoljno je da diskriminaciju prijaviš.
  3. Postoje različiti oblici – na primer, seksualna diskriminacija je danas najčešći oblik diskriminacije. Pitanja kao što su: Kog si pola? Koliko imaš godina? Kog si političkog uverenja? Da li planiraš decu u skorije vreme ili ne? –  niko nema prava da ti postavlja iz bilo kog razloga.
  4. Učimo na svojim greškama – ukoliko uočiš da na neki način diskriminišeš nekog, u trenucima kad izgovoriš nešto pogrešno ili osetiš grubost u svom ponašanju – ne zaboravi da nikada nije kasno da to i ispraviš.
  5. Diskriminaciju nije lako uočiti – kada primetiš ili samo pomisliš da si ti ili neko drugi diskriminisan, najbolje je da to prijaviš instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Nemoj da brineš i da overtinkuješ o tome da li je prijavljivanje diskriminacije okej i da li uspevaš da je prepoznaš. Na pomenutoj instituciji je da proceni i odreaguje. Procedura za prijavu je vrlo jednostavna i možeš je pronaći na njihovom sajtu.
  6. Nismo svi isti ali smo JEDNAKI – različitost je nešto što treba da negujemo, kako bi naše društvo bilo uspešno. Ne zaboravi da svi treba da budemo ravnopravni. Hajde da se zajedno izborimo za takvo društvo!

Ostali saveti

Sedam stvari koje treba da rešiš pre braka

Sedam stvari koje treba da rešiš pre braka

Kako da prepoznaš skrivenu so u hrani i smanjiš njen unos?

Kako da prepoznaš skrivenu so u hrani i smanjiš njen unos?

Instruktor Gala na delu – kako biti dobar vozač?

Instruktor Gala na delu – kako biti dobar vozač?

Galin zdrav slatkiš

Galin zdrav slatkiš

Gala vs Eating disorder

Gala vs Eating disorder

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.