Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Seks, zdravlje i HPV: HPV i naša generacija

Seks, zdravlje i HPV: HPV i naša generacija

Nedavno sam se našla u jako stresnoj situaciji. Moja dobra drugarica mi je uplašeno rekla da je pozitivna na HPV. HPV? Ostala sam zaleđena jer nisam znala kako da je posavetujem i utešim – jer ništa o tome nisam znala. Toliko puta sam čula za ovaj termin, ali i dalje nisam bila sigurna u to šta znači biti zaražen HPV-om. U tom momentu sam naumila da istražim i dobijem odgovore na svoja i njena pitanja. Na primer, da li ste znali da se u Americi svake godine zabeleži oko 14 miliona novozaraženih ovim virusom? 

Šta je HPV? 

Pored hlamidije, humani papiloma virus (HPV) danas predstavlja najčešću seksualno prenosivu infekciju. HPV virus je najčešći mikrobiološki uzrok raka grlića materice i polnih bradavica (kondiloma). Pоstојi višе оd 120 tipоvа HPV, оd kојih оkо 40 mоže uzrоkоvаti gеnitаlnе infеkciје kоd muškаrаcа i žеnа. Оvi virusi tаkоđе mоgu dоvеsti dо infеkciје sluzоkоžе ustа i ždrеlа. 

Kako se prenosi? 

HPV se prenosi isključivo seksualnim odnosom, uključujuči i oralni i analni seks. Samo jedan rizičan seksualni odnos može biti dovoljan da se virus prenese (i da, čak ni korišćenje kondoma ne pruža stoprocentnu zaštitu).

Ko se može zaraziti ovim virusom? 

HPV-om se mogu zaraziti i muškarci i žene. Kod žena se to najčešće ustanovi nakon što se na ginekološkom pregledu primete promene na grliću materice. Оsоbа mоžе dоbiti HPV infеkciјu iаkо njеn pаrtnеr (bilо dа је rаzličitоg ili istоg pоlа) nеmа simptоmе infеkciје, i to čаk ni pоslе višе gоdinа оd njеnоg ili njеgоvоg sеksuаlnоg kоntаktа sа inficirаnоm оsоbоm. Vеćinа ljudi niје ni svеsnа tоgа dа је inficirаnа i dа mоže prеnеti HPV svоm sеksuаlnоm pаrtnеru. 

Kako se HPV dijagnostikuje? 

HPV se obično utvrđuje putem ginekološkog pregleda za žene i dermatološkog pregleda za muškarce. Neke od metoda koje se koriste za dijagnostikovanje HPV-a kod žena jesu Papa Test, HPV test (u oba slučaja se uzorkuju ćelije grlića materice), kolposkopija, vizuelni pregled (i kod muškaraca i kod žena). S obzirom na to da su istraživanja pokazala da Papa test neretko daje negativne rezultate i u situacijama kada je pacijent pozitivan, najčešće se radi u kombinaciji sa HPV testom kako bi se potvrdili rezultati i postavila dijagnoza.

Za muškarce ne postoje rutinske provere kao za žene. Najčešće se dijagnostikuje nakon urološkog pregleda kada se primete promene na koži u genitalnom delu, uzrokovanjem posebnom vrstom HPV-a. 

Lečenje? 

Kao u borbi sa bilo kojim drugim virusom, vaš organizam i stanje vašeg imuniteta igraju veliku ulogu u procesu lečenja. Telo često samo eliminiše virus bez potrebe za posebnim tretmanom. Međutim, postoje tretmani i postupci koji mogu da se koriste za kontrolu simptoma i komplikacija povezanih sa HPV-om. U slučaju genitalnih ili drugih bradavica, lekar može primeniti tretmane kremama, gelovima, tečnostima... Uklanjanje papiloma (nekancerogeni tumori) često se vrši hirurški, elektrohirurški ili laserom. U slučajevima kada HPV infekcija uzrokuje abnormalne ćelijske promene, koje bi mogle ukazivati na rizik obolevanja od raka, lekar može pratiti situaciju, izvoditi dodatne testove i preporučiti dalje tretmane, kao što su biopsije ili hirurško uklanjanje. 

ALI – bolje sprečiti nego lečiti! Pravilnom upotrebom kontracepcije i vakcinacijom, koja je od skoro svima dostupna (i besplatna za sve do 19 godina), znatno umanjujete šansu da se zarazite ovim virusom! Vakcinu mogu primiti svi, bez obzira na pol. Takođe, vakcinu možete primiti čak iako ste seksualno aktivni. Nešto više o tome možete saznati ovde. 

Idite na redovne preglede, koristite kontracepciju, posavetujte se sa svojim lekarima i ne plašite se da pitate! 

Nadam se da su vam ove informacije korisne. Ako poznajete nekog ko je pozitivan na HPV, ili ste sami u toj situaciji, znajte da nije bezizlazna. Potražite stručnu pomoć, brinite o sebi i glava gore!

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.