Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Praktičan vodič: Kako voditi ljubav?

Praktičan vodič: Kako voditi ljubav?

Postoje brojne stigme u vezi sa seksualnom slobodom koje mogu značajno da uspore sticanje znanja o svom telu, kao o i telu partnera. Ipak, seksualna sloboda je preduslov prepuštanja momentu i dopuštanju sebi da uživaš u odnosima. Upuštanje u istraživanje svoje i partnerove seksualnosti je potencijalno dugačak, ali i zabavan proces. Ako ti to zvuči kao nešto zastrašujuće, stresno ili možda sam čin intimnosti nije nešto u čemu uživaš, onda ovih nekoliko saveta mogu biti od pomoći. 

1. Komunikacija sa partnerom. Nekako je došlo do stvaranja mita da je spontan seks = strastven seks. To ne mora uvek biti slučaj. Štaviše, razgovor sa partnernom o tome šta preferiraš u krevetu, može značajno poboljšati samo iskustvo. Takođe, ovakva vrsta razgovora može doprineti tome da se obe strane dodatno opuste, što posledično stvara prijatniju i intimniju atmosferu. 

2. Zaboravi na ,,normalno”. Eksperimentiši, što da ne? Video/la si nešto nekad u nekom časopisu/filmu/seriji pre X godina i bilo ti je glupo da kažeš partneru/ki da bi to probao/la? Nema razloga. Samo iskustvo može biti važno za vaš odnos, može vas zbližiti ili čak otvoriti mesta za razgovor o drugim fantazijama. A ako se na kraju ispostavi da je fantazija iz filma bila nerealna, makar ćete imati internu šalu. 

3. Korišćenje igračaka. Povezano je sa prethodnom tačkom, ali zahteva posebnu pažnju. Možda misliš da sex toys nisu svačiji ,,cup of tea”, ali bi se iznenadio/la kada bi videla dostupnost istih. Neki su suptilniji, za početnike - beginner friendly, pa ti mogu biti od pomoći ako želiš da svoju seksualnost istražis i na ovaj način. 

4. Seksualni terapeut. U slučaju da ti ili tvoj/a partner/ka primetite da imate veće barijere kojih ne možete da se rešite tek tako, uvek možeš da se posavetuješ sa stručnom osobom. Možda je u pitanju psiholog, terapeut ili čak neko ko se specijalizovao za seksualne odnose, svakako je dobro razgovarati sa nekim i osloboditi se kako bi imao/la zdrav odnos prema svojoj seksualnosti. 

Seksualni odnosi nisu samo upražnjavanje čina seksa. Radi se i o međusobnom prihvatanju, razumevanju i poštovanju partnera. Daleko od toga da to ograničava odnos na bilo koji način, svašta možeš probati i sam/a, ali sa fokusom na bezbednost i osećaj prijatnosti tokom odnosa. Kako god da posmatraš seksualne odnose, jedno je ključno - seks je deljeno iskustvo i tvoje uživanje je podjednako važno kao i uživanje tvog partnera.

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.