Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Znam da je teško održati motivaciju za učenjem tokom toplih letnjih dana, ali bez brige, Gala je tu da pomogne

Moja najveća noćna mora tokom studiranja je bio septembarski rok! Budila bih se kasno i onda, zbog griže savesti što se nisam probudila u šest ujutru, obećavala sebi da ću ceo taj dan biti zatvorena u sobi i učiti. Na kraju je to vodilo ka neizbežnom ciklusu listanja Instagrama, dosađivanja i manjka koncentracije. Kako je vreme odmicalo, shvatila sam da je taj sistem loš po mene i moje rezultate na fakultetu, te sam se fokusirala na otkrivanje novih tehnika, uz koje sam s lakoćom spremala ispite tokom leta. 

Pazi ovako: 

1. Istražila sam i isprobala različite tehnike učenja 

Ko bi rekao da učenje ne mora da se svodi na višečasovno pisanje i iščitavanje beležaka! Postoje mnoge tehnike koje su osmišljene tako da za kratak vremenski period efikasno prođeš kroz čitavo gradivo, bez osećaja umora. Neke od tih tehnika su: Pomodoro, Blurting i Active Recall. 

2. Unapred sam raspoređivala svoje vreme 

Umesto da sebi dajem lažnu nadu da ću ceo dan provesti učeći, počela sam unapred da raspoređujem svoje vreme tako što sam par sati odvajala za učenje, a ostatak dana ostavljala za hobije i druženje sa prijateljima. 

3. Bavila sam se fizičkom aktivnošću 

Na početku razvijanja svoje rutine, fizička aktivnost mi se činila kao nešto izuzetno nepotrebno jer sam mislila da u pitanju mora biti neki težak sport i da je jedina svrha vežbanja lep izgled tela. Međutim, vremenom sam shvatila da je čak i najmanja fizička aktivnost u rutini bitna jer nam pomaže da razbistrimo misli, ostanemo u formi i dobijemo energiju. To mogu biti povremeni odlazak u teretanu, šetnja u prirodi ili kućne vežbe. 

4. Koristila sam lepo vreme da učim napolju 

Jedan od mojih najvećih problema kod učenja tokom leta bio je taj što mi je pogled stalno leteo ka prozoru. Razmišljala sam koliko je lep i sunčan dan, a ja – osuđena na to da sedim u svojoj sobi i spremam ispite. Vremenom sam shvatila da te dve stvari uopšte ne moraju da budu razdvojene. Namazala bih SPF, napunila flašicu vodom i uputila se sa sveskama i laptopom ka obližnjem parku. Sunce je definitivno dobro uticalo na moju koncentraciju i imala sam priliku da uživam u lepom vremenu dok učim. 

Najvažniji savet od svih je ipak taj da zapamtiš kako će sve biti u redu! Možda ovaj period jeste stresan i ovo nije baš leto iz snova, ali svakako ne treba da se predaš osećaju očaja. Ispiti će proći i brže nego što misliš, a tebi će ovo ostati kao sjajna lekcija o istrajnosti i pronalaženju idealne rutine za produktivnost bez stresa!

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Kako prepoznati dismorfiju kod prijatelja?

Kako prepoznati dismorfiju kod prijatelja?

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.