Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Plašim se da nosim kontaktna sočiva, a ne želim da nosim naočare. Šta da radim?

Plašim se da nosim kontaktna sočiva, a ne želim da nosim naočare. Šta da radim?

Pre svega, sočiva kao takvih ne treba da te bude strah i sam proces korišćenja istih uopšte nije strašan. Kao i sve drugo, sočiva su stvar navike. Prvo se OBAVEZNO konsultuj sa oftalmologom koji tip sočiva bi ti odgovarao, nikako ne kupuj sočiva na svoju ruku. Naravno, on će ti pokazati i kako da ih pravilno staviš, skineš i održavaš. Iz ličnog iskustva, odlazak kod oftalmologa je bio pola puta ka rešenju problema straha od sočiva.

Iako sam sa doktorom prošla "mini obuku" o stavljanju sočiva, za prvi put mi je trebalo pola sata. Da, da, bukvalno pola sata da pravilno postavim sočiva i konstantno je postojao taj strah da ću se povrediti. Još gore je bilo kada je trebalo da ih skinem, s obzirom na to da se sočiva tada "štipaju", što za samo oko zna biti vrlo neprijatno. Ono što je najbitnije da zapamtiš jeste da ne možeš da se povrediš ukoliko pažljivo primenjuješ savete lekara. Normalno je da se plašiš, pogotovo jer se radi o tvojim očima, ali kasnije će ti ceo taj proces navikavanja biti smešan.

Kako vreme prolazi, navići ćeš se na sočiva sama po sebi, ali i na to da svako jutro i svako veče dodiruješ oči. I da, UVEK, ali UVEK operi ruke pre nego što dodirneš oko ili sočivo, bez izuzetka. 

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.