Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Pet brzina koje će te izvući iz lera fizičke neaktivnosti

#odmor

Pet brzina koje će te izvući iz lera fizičke neaktivnosti

Toliko se danas govori o fizičkoj aktivnosti i konstantno iskaču neke inovativne metode "kako da ležeći napucaš bidžu i dobiješ six pack". Nije da ne zvuči kao ostvaranje svih snova, još ako se nešto može i nabosti na čačkalicu tokom tog ležanja, eeee… Nažalost, sigurno si već isprobao/la sve i svašta i shvatio/la da se rezultati ne stiču preko noći i da je generalno teško uhvatiti gas kada je u pitanju vožnja kroz fizičku aktivnost.

Postoji start tačnije onaj naivan početnički motiv ‘’gori leto 20xx’’ kada se ishajpuješ u martu i kreneš da cepaš trening, i onda leto dođe, ne izgledaš kao The Rock i u septembru sledi novi krug razočarenja, zimskog sna i turšije koji traje do narednog marta. Da bi se tome konačno reklo zbogom, savetujemo ti da promeniš svoj mindset, otvoriš svoje čakre i proces fizičke aktivnosti počneš da posmatraš malo dublje. Umesto što ćeš ga shvatiti bukvalno i vezati samo za fizički izgled, kreni da uviđaš kako se psihički osećaš nakon određenog treninga i kako je dobro nakon stresnog dana istrčati, izudarati džak, besno okretati pedale ili se jednostavno relaksirati na prostirci za jogu. Dobar trip zar ne?

Dakle, preskočivši dosta koraka, kilometara, stigli smo do zadnje stanice kroz vožnju koja se zove SASTAVNI DEO ŽIVOTA. Naravno, ne ide sve ovako brzo u realnosti, ali ukoliko si se zaista naložio na bilo koji vid fizičke aktivnosti, ili planiraš, u nastavku te čeka 5 korisnih saveta za adekvatno i odgovorno upražnjavanje treninga koje smo posebno za tebe pripremili u razgovoru sa našim ekspertom. Kao i svaki drugi proces, nije ni ovaj lak, ali probaj da potrčiš i zakačiš se na taj voz jer te zaista čeka okrepljujuće psihofizičko putovanje.

          1. Raspored treninga je važan (kao i umerenost)

Ukoliko želiš da postigneš maksimalnu efikasnost treninga, vreme je da u svoju rutinu uvedeš dobro organizovan raspored istog. Preporučuje se da se na nedeljnom nivou treninzi upražnjavaju 3 do 4 puta. Važno je da postaviš cilj, tačnije da li želiš da poradiš na mišićnoj masi, smanjenju telesne težine ili pak želiš da povratiš davno izgubljenu i nepostojeću kondiciju. Takođe, važno je ne raditi ništa na silu te pronaći tempo koji tebi odgovara, kao i staviti  fokus na sam kvalitet treninga.

          2. Ah ti bolovi u leđima..kako ih se osloboditi?

Misliš da slomljeno srce najviše boli? A da li si ikada osetio/la hroničan bol u donjem delu leđa? Ukoliko jesi, sigurni smo da ti odgovor na prvo pitanje nije potvrdan. Šalu na stranu, svi smo makar jednom iskusili taj tupi, neprijatni bol u nekom delu tela i znamo koliko je mučno. Kako se ne bi opet doveo/la u tu situaciju, vreme je da obratiš pažnju na neke stvari. Prvenstveno, na svoju posturu! Jako je važno da pravilno sediš, pravilno spavaš, a da ukoliko radiš za laptopom, praktikuješ da na svakih otprilike 15 minuta ustaneš i razdrmaš svoje ukočeno telo.

          3. Hidratacija, hidratacija, hidratacija!

Nadamo se da te do sad već nismo smorili i iznervirali, ali ti se svakako napravi kao da jesmo pa popij jednu čašu vode. Hidratacija organizma je krucijalan korak ukoliko težiš ka zdravom životu. Dehidratacija sa sobom nosi toliki broj posledica po tvoje telo. Od umornog izgleda i suve kože do grčeva u toku treninga. Da, da! Dobro si pročitao/la. Ukoliko u svoj organizam ne uneseš dovoljnu količinu tečnosti, a pritom se znojiš u toku treninga, postoji velika verovatnoća da ćete u toku istog posetiti jedan jako nepoželjan prijatelj, grč mišića iliti spazam. Dakle, ukoliko želiš da ga izbegneš, a verujemo da želiš, flašu vode u ruke!

4. Pronađi balans između treninga i odmora

Ah, odmor... da li ta reč može imati loš kontekst? Kao i u svemu, i pri treninzima i fizičkoj aktivnosti potrebno je uspostaviti balans. Ne preporučuje se više od 2 dana vežbanja za redom, ali ukoliko si pak onaj tip osobe kojem je trening svakodnevna rutina, savetujemo ti da se posvetiš nekoj određenoj, velikoj grupi mišića naizmenično. Odmor je jako važan jer se pri istom mišići odmaraju i obnavljaju, a to je od velike važnosti ukoliko želiš pravilno da trenirate, a usput i izbegneš jaku upalu mišića.

          5. Fizička aktivnost ti može obezbediti telo vreteno

Biciklizam, preskakanje konopca, čučnjevi, trčanje... teško je ostati izbirljiv i pronaći izgovor pri tolikom izboru kada su vrste fizičke aktivnosti u pitanju. Moraš da znaš da do savršene figure nije lako doći, a da bi postigao/la neke vidljive rezultati, potrebno je započeti pripreme za leto makar mesec dana pre istog. Makar tri puta nedeljno, posveti se nekom intenzivnijem vidu treninga koji angažuje veći broj mišića i kupaći kostim će ti stajati kao saliven pre prvog odlaska na plažu. Naravno, idealan scenario bi bio kada bi zdrav režim ishrane ukombinovao/la sa voljom (ali i praksom) da ti fizička aktivnost postane permanentna rutina .

Za kraj, želimo ti samo jedno, a to je da GORI LETO 2021.

Ostali saveti

Galina godina pauze

Galina godina pauze

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.