Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Osmi mart – prilika da ti kažemo kako da bolje brineš o sebi

Osmi mart – prilika da ti kažemo kako da bolje brineš o sebi

Postoje mnoge definicije ženstvenosti, ali je poenta u tome da ženstvenost u suštini nema definiciju. Ženstvenost podrazumeva da si ti u stvari TI – ona koja brine o sebi, svom zdravlju, osećanjima, emocijama. Verovatno nemaš uvek dovoljno vremena da se posvetiš sebi – usled ispitnog roka ne stižeš ni kosu da opereš, da redovno pripremaš zdrave obroke ili da se prošetaš po kraju. Takvih dana će uvek biti i to je skroz okej. Ono što ne bi bilo okej je da iz takvih dana ne naučiš ništa novo i da ne izađeš kao pobednica, visoko podignute glave. Opraćeš kosu, počupaćeš obrve, otići ćeš na depilaciju, posetićeš frizera, učinićeš sve što tebi odgovara da se osetiš dobro. Ali da bi se ti osećala dobro i tvoje telo treba da bude zdravo. Zato, u nedelji posvećenoj ženama, devojkama, caricama, legendama, pripremili smo nekoliko saveta koje treba da te podstaknu da svom telu, ali i duhu posvetiš malo više pažnje.

  1. Redovan ginekološki pregled?„must“ svake devojke i žene. Redovan ginekološki pregled podrazumeva ultrazvučni pregled male karlice, kolposkopiju i Papa bris koji će ti tvoj ginekolog uraditi. Papa bris predstavlja bitnu analizu za svaku ženu, jer se putem ovog pregleda vrši analiza na prekancerozne ili kancerozne promene. Važno je da održavaš redovan ritam svih pomenutih pregleda uz konsultaciju sa svojim ginekologom.
  2. Polno prenosive bolesti – još neke značajne analize koje ti savetujemo da uradiš su i cervikalni i vaginalni bakteriološki i mikološki bris. Tu su: bris na gonoreju, hlamidiju, ureaplazmu i mikroplazmu, kao i analiza krvi na HIV, hepatitis B i hepatitis C. I ne, nije sramota uraditi analize na sve ove boljke. To je pokazatelj da brineš o svom zdravlju, sebi i svojoj budućnosti.
  3. Ah, ti ludi hormoni – sve devojke su već dobro upoznate sa njihovim ludovanjem u određenim periodima u mesecu. Malo voliš, malo mrziš, malo nemaš apetit, malo bi mogla slona da pojedeš… To su uglavnom uobičajene stvari, ali je važno da kada primetiš one koje nisu uobičajene, da se obratiš lekaru i ispitaš polne hormone. Upravo polni hormoni igraju ogromnu ulogu u tvom reproduktivnom procesu sazrevanja. Nađi vremena da klikneš na naš vodič u kom te  čeka malo više informacija o radu hormona.  
  4. And last but not the least ISHRANA – uvek vodi računa kako i čime se hraniš. Pored fizičkog izgleda, važno je i da se dobro osećaš. Ono što je sigurno je da ćeš se dobro osećati ukoliko klopaš redovno i imaš raznovrsnu ishranu. Ponekad ćeš prekršiti ovo pravilo, ali bi bilo super da se potrudiš da što češće posvećuješ vreme kvalitetu i izboru hrane koju pripremaš ili poručuješ.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.