Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Ne okreći glavu - budi tu za prijatelja sa dijabetesom

#prevencija #ljubav

Ne okreći glavu - budi tu za prijatelja sa dijabetesom

Hej, jesi li snimio/la onaj tekst od srede o dijabetesu? Dijabetes, pogotovo tipa 1, može se pojaviti još u mladosti, pa neki ljudi žive skoro ceo život sa tim. Evo ga i link ovde, a ja ću se sada nadovezati i podeliti sa tobom nekoliko saveta kako to možeš da budeš podrška prijatelju ili poznaniku kojem je dijagnostikovan dijabetes.

  • Prvi i osnovni savet, za bilo šta i bilo gde: treba da imaš razumevanja. Normalan život sa dijabetesom je danas apsolutno moguć, ali držanje pod kontrolom šećera u krvi zahteva malo više posla nego život bez dijabetesa.

  • Zatim, uvek možeš da predložiš odlazak u restoran sa izborom zdrave hrane. Date night sa prijateljom ali make it healthy. Što da ne?
  • Fizička aktivnost je uvek dobrodošla. Predloži šetnju, trčanje ili odlazak na tenis. Razgibaćete se valjano i dobro zabaviti. Prijatelju će značiti zbog kontrolisanja nivoa šećera u krvi, a tebi zbog prevencije.
  •  Pitaj kako možeš da pomogneš. Pored svih dostignuća u nauci, nismo još uspeli da izvalimo kako da čitamo misli jedni drugima. Život sa dijabetesom ume biti rolerkoster dobrih i loših dana, a ko pita - ne skita.
  • Nekada osobe sa dijabetesom moraju u sred dana da proveravaju nivo šećera ili uzimaju insulinske šotove. Ako se gadiš krvi ili igle, ne moraš gledati sa gađenjem ili uz neke nedolične komentare - skreni pogled i objasni to svom prijatelju. 

Znaš kako kažu - uvek je lakše u dvoje. Dijabetes jeste moguće kontrolisati, ali to zahteva i određena odricanja i određeni način života, a razumevanje i podrška prijatelja su uvek dobrodošli, kad ti tvoja Gala kaže!

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.