Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Ne okreći glavu - budi tu za prijatelja sa dijabetesom

#prevencija #ljubav

Ne okreći glavu - budi tu za prijatelja sa dijabetesom

Hej, jesi li snimio/la onaj tekst od srede o dijabetesu? Dijabetes, pogotovo tipa 1, može se pojaviti još u mladosti, pa neki ljudi žive skoro ceo život sa tim. Evo ga i link ovde, a ja ću se sada nadovezati i podeliti sa tobom nekoliko saveta kako to možeš da budeš podrška prijatelju ili poznaniku kojem je dijagnostikovan dijabetes.

  • Prvi i osnovni savet, za bilo šta i bilo gde: treba da imaš razumevanja. Normalan život sa dijabetesom je danas apsolutno moguć, ali držanje pod kontrolom šećera u krvi zahteva malo više posla nego život bez dijabetesa.

  • Zatim, uvek možeš da predložiš odlazak u restoran sa izborom zdrave hrane. Date night sa prijateljom ali make it healthy. Što da ne?
  • Fizička aktivnost je uvek dobrodošla. Predloži šetnju, trčanje ili odlazak na tenis. Razgibaćete se valjano i dobro zabaviti. Prijatelju će značiti zbog kontrolisanja nivoa šećera u krvi, a tebi zbog prevencije.
  •  Pitaj kako možeš da pomogneš. Pored svih dostignuća u nauci, nismo još uspeli da izvalimo kako da čitamo misli jedni drugima. Život sa dijabetesom ume biti rolerkoster dobrih i loših dana, a ko pita - ne skita.
  • Nekada osobe sa dijabetesom moraju u sred dana da proveravaju nivo šećera ili uzimaju insulinske šotove. Ako se gadiš krvi ili igle, ne moraš gledati sa gađenjem ili uz neke nedolične komentare - skreni pogled i objasni to svom prijatelju. 

Znaš kako kažu - uvek je lakše u dvoje. Dijabetes jeste moguće kontrolisati, ali to zahteva i određena odricanja i određeni način života, a razumevanje i podrška prijatelja su uvek dobrodošli, kad ti tvoja Gala kaže!

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.