Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

Društvene mreže imaju sve više korisnika, a sa porastom njihovog broja sve je više i mržnje na internetu. Saveti se uglavnom kreću od „Ma samo ignoriši” do „Sve na blok”, ali kako zapravo postupiti? Prvo, važno je da prepoznamo šta jeste govor mržnje, a šta nije. U tome ti može pomoći ovaj tekst.

A da li ste čuli za cancel culturebrzo osuđivanje ljudi na osnovu nečega što su rekli ili uradili na internetu? Iako je ovaj fenomen sve popularniji, važno je da pre nego što mu se priključimo dobro razmislimo i sagledamo situaciju i osobu kojoj sudimo. Iza drugog ekrana je čovek, sa svim emocijama koje imamo i mi. Da bi se neko izložio na internetu javno potrebna je hrabrost i ranjivost, pa pre nego što osudiš, razmisli o asertivnoj komunikaciji. 

Kad se suočiš sa govorom mržnje, ne uzvraćaj istom merom ili pretnjama jer će svađa tako samo eskalirati. Umesto toga, kako uživo tako i onlajn, komuniciraj asertivno – svoje mišljenje izrazi jasno, ali uz poštovanje tuđeg. Konstruktivan razgovor nikad nije proizašao iz optuživanja drugog. Zato probaj što češće da koristiš „ja govor” – izraziš svoje potrebe bez osuđivanja tuđih. Konstruktivnim dijalogom zameni instant osudu. Zdrav dijalog se vodi postavljanjem pitanja, iz radoznalosti, a ne iz potrebe da preduhitrimo sagovornika u odgovoru. 

Kad te nešto što vidiš na internetu istrigeruje, zapitaj se zašto te je baš to isprovociralo. Nikad nije do same pojave, već do toga kako je mi procesuiramo i do emocije koju ona budi u nama. Zašto te je baš to iznerviralo, a ne nešto drugo? Šta možeš da promeniš u sebi, pa da ubuduće ne bude tako? 

Pažljivo biraj sadržaje koje pratiš, jer postajemo ono što konzumiramo. Retko kome je screentime za pohvalu i zato je važno da u današnje vreme, kad je telefon postao kao produžetak šake, znamo da ga koristimo tako da nam stvarno služi, ali i da naše ponašanje na netu ne šteti drugima. Podsticanjem zrele komunikacije gradimo funkcionalnu onlajn zajednicu, koja je samo odraz toga kako stojimo sa prihvatanjem različitosti kao društvo. Hajde da malo više brinemo o tuđim osećanjima i menjamo negativne obrasce. Promena počinje od tebe.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.