Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako izaći iz toksične veze?

Kako izaći iz toksične veze?

I'm addicted to you… don't you know that you're toxic? 

Na početku je sve zvučalo kao bajka, bili ste jedno drugom savršeni i cvetale su ruže… a onda je počelo. Ponižavanje, proveravanje Instagrama, ispitivanje... Sasvim je u redu da postaviš granicu, a ako druga strana ne želi da je poštuje, okej je da prekineš odnos. Znamo, zvuči lakše reći nego učiniti i zato... 

1. Osvesti da si u toksičnom odnosu 

Čekiraj ovaj tekst, a ako primećuješ previše crvenih zastavica u svojoj vezi – vreme je da je prekineš! Ne osuđuj sebe. Okej, nije trebalo trpeti neka ponašanja, niti imati razumevanja za njih, ali ako se sad kaješ, samo će ti biti još gore. Zapitaj se zbog čega je tvoj izbor bio da ostaneš u tom odnosu. U redu je i ako je odgovor samo to što ti je sve već bilo poznato i nije ti se izlazilo iz zone komfora. Okej je ako ti se ne žuri da odnos prekineš, jer nije lako sebi priznati da je došao kraj. 

2. Before you go... 

Napravi listu naučenih lekcija iz ovog odnosa, kao i onih zbog kojih osećaš zahvalnost. Na taj način ćeš lakše osvestiti na šta da obratiš pažnju sledeći put. Ni u jednom odnosu ne ostajemo bez razloga. Nažalost, razlog može biti i to što ne cenimo sebe dovoljno, pa pristajemo na manje nego što zaslužujemo. Ako je to tvoj slučaj, savetujemo ti da radiš na slici o sebi, a sve to će biti mnogo lakše uz pomoć terapeuta. 

3. Raskinuli smo– i šta sad? 

Sad ništa. Dugo se dešavalo svašta, sad je trenutak da odmoriš i daš sebi vremena. Da se odvikneš od idealizovane slike vas, a ako treba – otplačeš i otpatiš. Da prihvatiš kako možda budućnost idealizovana u tvojoj glavi neće bitiostvarena i da je u redu ako i sama pomisao na to boli. Podsećaj sebe često da je sve to za tvoju dugoročnu dobrobit. Ne moraš odmah da ulećeš u novu vezu, niti da sebe prisiljavaš na bilo šta. Daj sebi prostora i ne odmaži sebi. 

4. Moji ljudi 

Izgradi mrežu podrške, bilo da su to porodica, prijatelji ili kolege s faksa. Možda ti se u ovom trenutku baš nađe neko ko ranije nije, možda ti baš bude prijala neka neobavezna bleja s ljudima s kojima se inače ne družiš toliko. Pruži drugima šansu – to što te je jedna osoba razočarala, ne znači da se ceo svet okomio na tebe iako tako možda deluje. 

I za kraj... nastavi dalje. Koliko god teško bilo, dan po dan, postajaće lakše. Ne jer vreme leči sve, nego jer ćeš ti izaći iz tog odnosa kao zrelija osoba, i porasti uprkos svim padovima i usponima koje oporavak nosi. Nežno i snažno. 

Ljubi Gala

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.