Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako da sačuvaš svoje zdravlje?

Kako da sačuvaš svoje zdravlje?

Postoji ona jedna famozna definicija o zdravlju  - da je zdravlje stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti. Kako bismo sačuvali svoje zdravlje potrebno je da delujemo preventivno i na vreme. Međutim, svi znamo koliko je u mladosti to teško izvesti. Mnoga iskušenja su pred tobom, želiš sve da probaš, živiš punim plućima... Uostalom, kada ako ne sada? Ipak, u mladosti možeš uživati i ako uspostaviš i redovno primenjuješ zdrave navike. Zdrava rutina doprinosi tome da se fizički osetiš bolje, da budeš u boljem raspoloženju i imaš više energije za druženje, ali i za učenje. Jednostavno, da budeš zdravija osoba. Baci pogled na par basic saveta u nastavku! Sigurni smo da će doprineti tome da budeš zdravija osoba.

  1. Ne maskiraj već pronađi uzrok – mi mladi volimo da, ukoliko osetimo neku tegobu, da je lečimo na sopstvenu ruku ili da jednostavno čekamo da prođe sama od sebe. Poseta lekaru nam je poslednja rupa na svirali. Ne zaboravi da ukoliko maskiraš simptome i ignorišeš njihovo postojanje, nećeš uspeti da otkloniš određenu boljku, već je samo možeš odložiti ili pogoršati. Zato je veoma važno da se u ovakvim situacijama konsultuješ sa stručnim licem koje će ti pomoći u pronalaženju i otklanjanju uzroka tegobe koju osećaš.
  2. Znamo da smo sto puta rekli da je ISHRANA na prvom mestu, ipak, ponovićemo još jednom – što raznovrsniji i češći obroci u toku dana. Iako možda nisi navikao/la da doručkuješ čim otvoriš oči, probaj da bar jednom nedeljno to uradiš. Vremenom ćeš uočiti sve prednosti dana koji je prošao bez preskakanja doručka. Na linku možeš pronaći neke ključne savete vezane za kvalitetnu ishranu.
  3. Najvažniji izvor zdravlja je VODA – 70% čovekovog tela čini upravo voda i zato je važno da tvoj organizam uvek bude hidriran. To ćeš postići ukoliko unosiš dovoljnu količinu tečnosti ili putem namirnica koje su bogate vodom, kao i adekvatnom negom kože. Na linku možeš pronaći neke od saveta za adekvatnu hdirataciju.
  4. Eat, SLEEP, Exercise, Repeat – već vrlo dobro znaš koliko je san važan. Možeš sebi da dopustiš da ponekad legneš ili da se probudiš dosta kasno, ali nije okej ukoliko ti to postane navika. San je jako značajan zbog lučenja melatonina – hormona koji je i te kako važan za funkcionisanje našeg tela. Više o ovom hormonu možeš pročitati na linku. 
  5. I za kraj, još jedan važan savet! Možda je ovaj savet najlakši – druženje i društveni život. Kontakt sa ljudima je od vitalnog značaja (iako nam je u doba pandemije live komunikacija i druženje otežano). Uz poštovanje svih propisanih mera i sa dolaskom lepog vremena možeš sebi da priuštiš druženje sa dragim ljudima. Alternativa može biti i hobi – posveti vreme nečemu što te radi i što voliš. Hrana za dušu je u istoj meri važna kao i hrana za telo. J

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.