Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako da prepoznaš manipulaciju?

Kako da prepoznaš manipulaciju?

Verovatno si do sad imao/la prilike da u komunikaciji sa drugim osobama prepoznaš manipulativno ponašanje. Međutim, uočiti ovu pojavu nije uvek lako, zato što ljudi koji znaju da manipulišu drugima, najčešće znaju to i da prikriju. Manipulaciju nam je najteže da prepoznamo kada dolazi od neke bliske i drage osobe.

Manipulacija nastaje kada osoba iskoristi nekoga zarad ispunjenja svojih ciljeva, pa je zato važno da umeš da prepoznaš takvo ponašanje, da mu se suprotstaviš, i da ukoliko je potrebno, potražiš podršku. Ovi saveti ti mogu pomoći:

 

  1. Drži do sebe - svojih vrednosti, želja i osećanja. Odredi prioritete koji će te voditi kroz život, ne dozvoli da to budu prioriteti nekog drugog. Ukoliko nisi siguran/a kako to da uradiš sam/a slobodno porazgovaraj sa nekim kome veruješ ili potraži podršku psihologa.
  2. Prepoznaj manipulativnu osobu i distanciraj se – manipulativne osobe se najčešće prepoznaju po tome što vrlo lako menjaju svoje ponašanje i raspoloženje u skladu sa okruženjem, korigujući ga onako kako im u datom trenutku odgovara kako bi ostvarili svoje ciljeve. Kada uočiš takvo ponašanje važno je da ne ostvaruješ dublji kontakt sa takvom osobom kako bi izbegao/la moguću manipulaciju i negativna iskustva.
  3. Manipulativne osobe vrlo često znaju da prebace osećaj krivice i učine da se osetiš neprijatno i postiđeno. U takvim situacijama važno je da ne kriviš sebe već da preispitaš situaciju i ponašanje te osobe.
  4. Kada manipulativna osoba pokušava da izvrši pritisak nad tobom da dobije određeni odgovor ili rešenje istog trenutka, potrudi se da odložiš donošenje odluke o tome. Na taj način imaćeš vremena da razmisliš o svemu i preispitaš da li je ta odluka zaista ispravna i tvoja ili je nastala usled uticaja i pritisaka sa strane.
  5. Ukoliko si imao/la loše iskustvo sa manipulativnom osobom koje te i dalje uznemirava i čini da osećaš krivicu i stid, ne ustručavaj se da potražiš podršku i popričaš sa nekim kome veruješ ili sa psihologom. Najvažnije je da shvatiš da ni za šta nisi kriv/a i da se svako loše iskustvo uz podršku može prevazići.

Ostali saveti

Sedam stvari koje treba da rešiš pre braka

Sedam stvari koje treba da rešiš pre braka

Kako da prepoznaš skrivenu so u hrani i smanjiš njen unos?

Kako da prepoznaš skrivenu so u hrani i smanjiš njen unos?

Instruktor Gala na delu – kako biti dobar vozač?

Instruktor Gala na delu – kako biti dobar vozač?

Galin zdrav slatkiš

Galin zdrav slatkiš

Gala vs Eating disorder

Gala vs Eating disorder

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.