Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Kako da budeš podrška svom nebinarnom prijatelju?

#ljubav

Kako da budeš podrška svom nebinarnom prijatelju?

Možda bih ti mogla reći da se svi mi rađamo jednaki, ali nikako i da jednako odrastamo. A kroz to odrastanje, pa i sad kroz naše dvadesete, učimo i prihvatamo različitosti koje nas okružuju. Ove nedelje razgovarali smo o osobama koje svoj identitet pronalaze negde izvan okvira tradicionalne muško-ženske rodne podele.

  • Ne moraš da razumeš šta znači da neko može biti nebinarnog roda da bi ga poštovao. Možda još uvek ne znaš mnogo o nebinarnom rodu ili imaš problema da razumeš šta znači (vrati se na ovaj tekst), i to je u redu. Ali iako ne razumeš sve to najbolje, svako i dalje zaslužuje tvoje poštovanje.
  • Koristi ime/zamenicu koje nebinarna osoba traži od tebe. Ovo je možda i najosetljiviji aspekt poštovanja nebinarne osobe, jer oslovljavanjem se odražava rodni identitet. Ako nisi načisto koju zamenicu da koristiš ili koje ime - pitaj.
  • Trudi se da ne pretpostavljaš unapred o nečijem rodu. Ne može se uvek prepoznati da li je neko nebinaran, samo posmatrajući ga.
  • Razgovaraj sa ljudima koji su nebinarni i saznaj više o tome ko su. Ne postoji jedan način da se bude nebinaran, a najbolji način da shvatiš kako je biti nebinaran jeste da razgovaraš sa ljudima koji se tako osećaju i saslušaš njihovu priču.
  • Uvek i svuda - širi svest da je okej biti drugačiji. jedino što je bitno jeste  da se ljudi prepoznaju i uvažavaju različitosti.

Zašto ti sve ovo pričam danas? Ukoliko znaš za nekog iz tvog bliskog okruženja da nije siguran kako se oseća po pitanju rodnog identiteta, budi tu da saslušaš, razumeš i pružiš podršku. Svako treba da ima slobodu izbora i pravo da u njemu uživa!


Ostali saveti

Galina godina pauze

Galina godina pauze

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.