Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Je l ti to imaš nešto u oku?? A ne, to su sočiva!

Je l ti to imaš nešto u oku?? A ne, to su sočiva!

Romantična scena, kapljice kiše padaju poput melodije, i možda ti ne treba kišobran, ali sigurno ti trebaju brisači na naočarima! Onaj čarobni trenutak u kafiću, toplina i ušuškanost, ali zima ti zamagli naočare i čekaš da se odmrznu - been there, done that, right? Rešenje ovih i sličnih problema se samo nameće - sočiva. Vaša drugarica Gala je malo istraživala i spremila sam vam sve prednosti i mane sočiva. 

Za početak, sočivima možemo rešiti samo kratkovidost (više o tome na linku). Kada pričamo o sočivima, bitno je da znamo da postoje dva tipa, meka i polutvrda. Za koja god da se odlučite, jedno im je zajedničko - sočiva su teža za održavanje od naočara. To znači da se sočiva moraju redovno menjati, redovno skidati i na pravi način održavati. Sočiva su “rizičnija” od naočara, jer ako zaboravite da očistite naočare dva-tri dana its not a big deal, ali kada su u pitanju sočiva može doći do ozbiljnih komplikacija, poput oštećenja rožnjače (tanka opna oka koja dolazi u kontakt sa sočivom) ili, u najgorem slučaju, do gubitka vida. 

Sada malo detaljnije - vrste sočiva. Kao što smo rekli, da se u upotrebi mogu naći meka i polutvrda sočiva. Prema roku trajanja, dele se na dnevna, dvonedeljna, mesečna, tromesečna… Razlika između polutvrdih i mekih kontaktnih sočiva ogleda se pretežno u materijalu, udobnosti, trajanju, i načinu korekcije vida. 

Glavne prednosti mekih sočiva ogledaju se u udobnosti, širokoj primeni za korekciju spektra problema vida i brzom prilagođavanje. U suštini, kada ih nosite, ne osećate ih. Neke od mana jesu osetljivost (moguće je osetiti nelagodnost ako dođe do kontakta sa stranim telom ili prašinom), potreba za redovnim održavanjem, kao i kraći “rok trajanja” do potrebe za novim parom. 

Polutvrda sočiva su, sa druge strane, postojanog oblika (što ih čini dugotrajnijima i manje sklonim oštećenjima), efikasnija u korekciji visoke dioptrije i astigmatizma (više o tome u e-vodiču), a i manje su osetljiva.. Mane polutvrdih sočiva ogledaju se dužem periodu prilagođavanja na iste, manjoj udobnosti, kao i ceni koja je uglavnom viša od cene mekih sočiva. Plus, kada nosiš polutvrda sočiva, osećaš da ih nosiš. 

Kao što vidite, sočiva mogu biti dobra alternativa naočarama, jer pogled nije ograničen ivicama okvira i stakala, što nam donosi oštar vid u svim pravcima pogleda. Takođe, sočiva su bolja u korekciji visokih dioptrija ili kada je posebno izražena razlika u dioptriji oba oka. 

Tako da, dragi moji, sočiva i nisu tako loša ideja onda kada smo spremni da preuzmemo odgovornost  koju ona nose. 

A ako ne verujete meni, poslušajte šta o nošenju kontaktnih sočiva kaže oftamolog dr Nikola Jagodić.

Ljubi vas vaša Gala!

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.