Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Get off your phone: Kako da smanjim screen time?

Get off your phone: Kako da smanjim screen time?

Tvoja Gala te savetuje: narednih par minuta provedi na ekranu i pročitaj šta ove nedelje imam da ti poručim, a zatim ugasi telefon i uživaj

Ne bih da mračim, ali da li znaš da su nomofobija (strah od gubitka smartfona), sindrom kompjuterskog vida (umorne, suve oči i zamagljen vid usled previše vremena provedenog pred ekranom), smartfon palac (bol u palcu koji nastaje zbog beskonačnog skrolovanja) i selfitis (konstantna potreba za pravljenjem selfija) so-called bolesti 21. veka? 

Zbog toga ovog puta sa tobom delim savete koji su meni mnooooogo pomogli da se “skinem” sa fona

Ne koristi telefon prvih sat vremena nakon što ustaneš. Znam, zazvoni ti alarm i nakon što ga ugasiš mahinalno nastaviš da skroluješ. Vremenom sam ukapirala da ova navika mojim očima nikako ne prija i odlučila uvesti prosto pravilo - prvih sat vremena nema telefona! Ukoliko baš nikako ne možeš da se iskontrolišeš, predlažem da kupiš old-school budilnik. 

Sa početnog ekrana sakrij ikonice aplikacija na kojima provodiš najviše vremena. Logika je vrlo jednostavna - ako ti je nešto nadohvat ruke, pre ćeš se toga prihvatiti. 

Isključi notifikacije za koje znaš da nisu hitne. Budimo realni, dopisivanje u grupnim četovima je u 90% slučajeva čista sprdnja. Zato sam isključila notifikacije na svim grupama i veruj mi, (skoro) nikad ništa ne propuštam. Naravno, fon mi nikad nije na silent režimu (čak ni noću), jer ko zna kome ću zatrebati. 

Stavi screen time widget na početni ekran, kako bi doslovno imao nacrtano koliko vremena provedeš ispred telefona. Nemam objašnjenje, ali veruj mi - ovo i te kako radi.

Kad si sa ekipom, telefon nema šta da traži u tvojim rukama! Fotkanje je, podrazumeva se, dozvoljeno. 

Izloguj se sa društvenih mreža svaki put kad završiš sa skrolanjem, jer realno, mrzeće te da se svaki put loguješ. 

Kad učiš, skloni telefon sa stola. Za vreme studiranja često mi se dešavalo da uzmem fon ne bih li na svetom Guglu našla rešenje svog problema, a onda ukapirala da su magično prošla 2 sata. Rešenje je i više nego jednostavno - kad učiš, sakrij fon podalje od očiju.

Odredi do kog trenutka u danu koristiš telefon. Npr. kaži sebi: “Nakon što se spremim za spavanje i odslušam večernju plejlistu gotovo je sa telefonom za taj dan”. 

Ne zaboravi da odmoriš oči. Ako ne znaš kako, preuzmi e-Vodič i u trećem odeljku pročitaj savete stručnjaka.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.