Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Gde se možeš besplatno testirati na PPB?

#brigaosebi #kontracepcija

Gde se možeš besplatno testirati na PPB?

Ništa u životu ne dolazi sa 100% garancije. Prijatelji, ljubav, rizik od polno prenosivih bolesti (ili polno prenosivih infekcija). Od ovog poslednjeg svakako da kondom igra značajnu ulogu u zaštiti od prenosa i oboljevanja, ali ne brinem se ja za tebe - sigurna sam da jedan rezervni uvek nosiš u svom novčaniku!

Ono što sam htela danas da ti spomenem, jeste da te podsetim na redovne godišnje preglede kod ginekologa i urologa. Oni uvek stoje kao preporuka za uspešnu prevenciju i drugih oboljenja, ne samo za polno prenosive bolesti. Odredi sebi koji je to period godine kada su ti obaveze sveden na minimum i neka to bude tvoje vreme za proveru zdravlja. Osim redovnih, važni su i vanredni pregledi. Za taj termin možda nisi čuo/la, sad sam ga izmislila. Moj savet ovde ti je da ukoliko se desi da imaš rizične seksualne odnose sa nekim - trk na zakazivanje tvog vanrednog pregleda.

I dolazim do najvažnijeg, malo sam istraživala - da ti ne bi morao/la - koja su to mesta gde se možeš testirati na PPB (polno prenosive bolesti) ili PPI (polno prenosive infekcije - sinonim koji je takođe u upotrebi). Ovo su neke početne i opšte ideje, a ti dalje istražuj prema svojoj situaciji i geografskoj lokaciji:

  1. Evropska nedelja testiranja - do 2019. se u većim gradovima u Srbiji sedam godina za redom kraj/em novembra sprovodila akcija besplatnog testiranja na HIV i ostale PPB u okviru akcije European testing week. Prošle godine toga nije bilo usled pandemije koronavirusa. Ali to nije izgovor da ostale virusne infekcije zanemarimo. Prati dešavanja ovog novembra u svom gradu i ako bude organizovano - eto sjajne prilike za šetnju i usputno brzo testiranje!
  2. Zavodi za zdravstvenu zaštitu studenata - pri svakom univerzitetskom centru postoji i zdravstveni zavod koji je zadužen za brigu o zdravlju studenata. Ukoliko si student, njima se uvek možeš obratiti. Na primer, u Beogradu postoji Odelјenje za prevenciju HIV/SIDA i PPI i HE nadzor ili u Novom Sadu u okviru Zavoda postoji Odeljenje za očuvanje i unapređenje zdravlja.
  3. Zavodi za javno zdravlje - koji postoje u svim većim gradovima (Beograd, Kragujevac, Leskovac, Čačak…) su prethodnih godina organizovali besplatna savetovanja krajem novembra, a oko 1. decembra kao datuma kada se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Prošle godine nije bilo ovakvih akcija zbog pandemije korona virusa, ali isprati možda ove godine bude. Svakako se uvek možeš javiti u njihova Savetovališta.
  4. Crvena linija - ovaj centar nalazi se u Novom Sadu i vrši testiranja i savetovanja na HIV, hepatitis B i C, sifilisa i drugih polno prenosivih infekcija. Sve usluge su besplatne.
  5. Asocijacija Duga - nalaze se u Šapcu i za cilj imaju da učine društvo boljim za život, a da najosetljivijima u društvu pruže podršku. Kod njih se može odraditi besplatno i poverljivo testiranje na HIV/AIDS.
  6. Potent - je nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje. Njihov fokus je na muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, trans osobama, seksualnim radnicima i radnicama - zbog ograničenih sredstava u mogućnosti su da pružaju usluge samo osobama pod pojačanim rizikom i njihovim partnerima. Ali svakako preporuka za njihov sajt za bolje informisanje o HIVu i ostalim PPB.

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.