Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Gde se možeš besplatno testirati na PPB?

#brigaosebi #kontracepcija

Gde se možeš besplatno testirati na PPB?

Ništa u životu ne dolazi sa 100% garancije. Prijatelji, ljubav, rizik od polno prenosivih bolesti (ili polno prenosivih infekcija). Od ovog poslednjeg svakako da kondom igra značajnu ulogu u zaštiti od prenosa i oboljevanja, ali ne brinem se ja za tebe - sigurna sam da jedan rezervni uvek nosiš u svom novčaniku!

Ono što sam htela danas da ti spomenem, jeste da te podsetim na redovne godišnje preglede kod ginekologa i urologa. Oni uvek stoje kao preporuka za uspešnu prevenciju i drugih oboljenja, ne samo za polno prenosive bolesti. Odredi sebi koji je to period godine kada su ti obaveze sveden na minimum i neka to bude tvoje vreme za proveru zdravlja. Osim redovnih, važni su i vanredni pregledi. Za taj termin možda nisi čuo/la, sad sam ga izmislila. Moj savet ovde ti je da ukoliko se desi da imaš rizične seksualne odnose sa nekim - trk na zakazivanje tvog vanrednog pregleda.

I dolazim do najvažnijeg, malo sam istraživala - da ti ne bi morao/la - koja su to mesta gde se možeš testirati na PPB (polno prenosive bolesti) ili PPI (polno prenosive infekcije - sinonim koji je takođe u upotrebi). Ovo su neke početne i opšte ideje, a ti dalje istražuj prema svojoj situaciji i geografskoj lokaciji:

  1. Evropska nedelja testiranja - do 2019. se u većim gradovima u Srbiji sedam godina za redom kraj/em novembra sprovodila akcija besplatnog testiranja na HIV i ostale PPB u okviru akcije European testing week. Prošle godine toga nije bilo usled pandemije koronavirusa. Ali to nije izgovor da ostale virusne infekcije zanemarimo. Prati dešavanja ovog novembra u svom gradu i ako bude organizovano - eto sjajne prilike za šetnju i usputno brzo testiranje!
  2. Zavodi za zdravstvenu zaštitu studenata - pri svakom univerzitetskom centru postoji i zdravstveni zavod koji je zadužen za brigu o zdravlju studenata. Ukoliko si student, njima se uvek možeš obratiti. Na primer, u Beogradu postoji Odelјenje za prevenciju HIV/SIDA i PPI i HE nadzor ili u Novom Sadu u okviru Zavoda postoji Odeljenje za očuvanje i unapređenje zdravlja.
  3. Zavodi za javno zdravlje - koji postoje u svim većim gradovima (Beograd, Kragujevac, Leskovac, Čačak…) su prethodnih godina organizovali besplatna savetovanja krajem novembra, a oko 1. decembra kao datuma kada se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Prošle godine nije bilo ovakvih akcija zbog pandemije korona virusa, ali isprati možda ove godine bude. Svakako se uvek možeš javiti u njihova Savetovališta.
  4. Crvena linija - ovaj centar nalazi se u Novom Sadu i vrši testiranja i savetovanja na HIV, hepatitis B i C, sifilisa i drugih polno prenosivih infekcija. Sve usluge su besplatne.
  5. Asocijacija Duga - nalaze se u Šapcu i za cilj imaju da učine društvo boljim za život, a da najosetljivijima u društvu pruže podršku. Kod njih se može odraditi besplatno i poverljivo testiranje na HIV/AIDS.
  6. Potent - je nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje. Njihov fokus je na muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, trans osobama, seksualnim radnicima i radnicama - zbog ograničenih sredstava u mogućnosti su da pružaju usluge samo osobama pod pojačanim rizikom i njihovim partnerima. Ali svakako preporuka za njihov sajt za bolje informisanje o HIVu i ostalim PPB.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.