Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Galinih 7 saveta za detox ovog leta

Galinih 7 saveta za detox ovog leta

Nakon što smo konstatovali da je OK da pravimo zdrave mućkalice koje prijaju našem nepcu, pospešuju hidrataciju ili iskorišćenost nutrijenata u našem organizmu, skontali smo i da nijedan takav napitak samostalno ne može da nas magično i instant rifrešuje. Čitav niz organa zadužen je za ovaj proces, a čovekov organizam funkcioniše tako da sam obavlja proces detoksikacije. Ono što mu pomaže u tom procesu jeste zdrav način života, umerenost i balans u svemu što radiš, a Gala, drugarica kakva jeste, priskače u pomoć i donosi ti nekoliko laganih saveta za letnji detoks. 

1. San – ne kaže se tek onako „beauty sleep” – ne samo da nas ulepšava već je i esencijalan u procesu reparacije i regeneracije naših ćelija, a samim tim i u procesu detoksikacije. OK je da tu i tamo pravo iz izlaska prošetamo do faksa, ali važno je da uglavnom ispoštujemo tih propisanih sedam do devet sati sna i damo svom telu, čuj mene jetri, malo oduška. 

2. Hidratacija – normalno + logično, posebno leti. Iako se individualne potrebe razlikuju, preporuka je da popijemo, okvirno, oko osam čaša vode dnevno, i da – u to ne računam zaslađene vodice i napitke poput, mnogima omiljenog, ledenog čaja, ali je u redu da vodu začinimo kriškama limuna ili krastavca, listovima nane ili korijandera, kome šta prija. Voda će „isprati” toksine i pomoći našem organizmu da ostane hidriran, a koliko vode je potrebno svakom od nas i kako funkcioniše water detox, pisali smo u ovom tekstu

3. Izbalansirana ishrana – baci fokus na raznovrsnu i nutritivno bogatu hranu. Znaš već, voće i povrće, koje je puno antioksidanata, žitarice od celog zrna, nemasne izvore proteina i zdrave masti. Smanji gas sa prženom hranom i prerađevinama, slatkišima, kofeinom i alkoholom – pogotovo leti, kada nam dodatno opterećuju proces rehidratacije organizma. Naša nutricionistkinja pripremila je nekoliko primera jelovnika izbalansirane ishrane prilagođenih muškarcima i ženama, sa informacijama o nutritivnim vrednostima namirnica i dodatnim savetima, koji te čekaju da ih preuzmeš na ovom linku

4. Redovna fizička aktivnost – osim što će nam pomoći da izgledamo bolje, vežbe bustuju metabolizam, podstiču limfni sistem i cirkulaciju u našem organizmu, istovremeno pomažući u odstranjivanju toksina. Izaberi aktivnost koja ti prija – lagano trčanje, fitnes, plivanje, ples… šta god te radi, i posveti se tome makar dva do tri puta nedeljno. Ako ne znaš odakle da kreneš, pridruži se našem Z20 Fit kampu, gde te očekuju vežbe i saveti kako da pravilno istreniraš u teretani, napolju ili kod kuće. 

5. Praktikuj aktivnosti koje redukuju stres – poznato je da nagomilani stres negativno utiče na naše zdravlje – i fizičko i psihičko. Zato, umesto da sedimo i overthinkujemo o situacijama koje su već iza nas i na koje ne možemo da utičemo, imam bolju ideju. Hajde da se što više fokusiramo na stvari ili aktivnosti koje nas ispunjavaju – hobiji, druženje sa ortacima, porodica, putovanja, čitanje, joga, meditacija… nekad i samo razgovor sa prijateljima ili terapeutom, whatever makes you happy. Toksične situacije na off i samo nežno prema sebi.  

6. Oprezno sa detox proizvodima – osim što proizvodi koji promovišu detoksikaciju uglavnom nemaju sveobuhvatne naučne dokaze koji potvrđuju ova obećanja, zaključili smo i da čovekov organizam funkcioniše tako da samostalno vrši taj proces, te je bolja opcija da svoje vreme i kintu ipak investiramo u proverenije izvore zdravog načina života. 

7. Savet stručnjaka – i za kraj, ali i najvažnije – pre nego što se upustiš u bilo kakve akcije mršavljenja ili rigoroznijeg vežbanja, konsultuj se sa svojim lekarom, koji će ipak dati najstručniji savet kada su tvoje individualne zdravstvene potrebe u pitanju.

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.