Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Galini saveti za uspešnu praksu

Galini saveti za uspešnu praksu

Privodiš faks kraju i nalaziš se u limbu. Znam kakav je to osećaj, hoćeš da završiš sa ispitnim obavezama, a želiš da započneš karijeru jer većina oglasa zahteva prethodno radno iskustvo. Nedavno se na Zdravo dvadesete sajtu provlačila tema o radnim pravima mladih i evo ja te još jednom podsećam da pročitaš taj tekst koji ti može, sigurna sam, dosta značiti. U međuvremenu, ja ću ti još jednom ponoviti čega treba da se pridržavaš kada dobiješ priliku da pohađaš bilo koju praksu jer, veruj mi, svaka od njih predstavlja korak dalje, ma koliko ti ponekad delovalo i kao gubljenje vreme – nije. 

1. Izaberi ono što ti se dopada, a ne bilo šta – Nemoj se prijavljivati na praksu samo zato što je raspisana. Izaberi onu koja ti se dopada i koja ti zvuči zanimljivo i gde vidiš prostora da stvarno možeš nešto i naučiti. 

2. Zapisuj sve – Znaš ono, pametan piše… I to je 100% tačno. Ja sam se više puta pravila pametna i kao “ma zapamtiću ja to”, kad ono, posle par minuta sve ispari iz glave. Zato, zapiši, previše je informacija oko nas i nije realno da možemo sve da zapamtimo. 

3. Uvek pitaj šta ti nije jasno – Kada dobiješ zadatak i ne razumeš šta tačno treba da uradiš, odmah PITAJ. Ne želiš da da se nađeš u situaciji da izgubiš sate radeći nešto što na kraju nije uopšte nije ni bio tvoj zadatak. 

4. Imaj slobodu da predlažeš nove ideje, projekte – Uvek predlaži, ma koliko ti ta ideja zvučala ludo. Takve ideje uglavnom i uspeju, zato reci šta ti je u glavi, šta je najgore što može biti? 

5. Organizuj svoje vreme za obaveze na fakultetu i obaveze na praksi – Okej, ovo je lako reći, ali ne tako lako i uraditi. Kad te smlate ispitni rokovi i ne znaš gde biješ, najvažnije je da dan podeliš tako da nijedna od tvojih obaveza ne ispašta. Kada misliš da ne možeš da postigneš, pitaj za pomoć, podršku. Bolje je to nego da ne uspeš ništa da uradiš.

6. Ne uzimaj na sebe previše - odredi prioritete – Copy paste ovog iznad. Papir i olovka i zapiši sve što je potrebno da odradiš, a zatim svaku obavezu oceni po važnosti. 

7. Ako zabaguješ i ne znaš kako i šta, obrati se mentoru – Ne ustručavaj se, mentor je tu da ti da podršku i uputi te na pravi put. 

8. Ne plaši se greške, iz nje se najbolje uči – Možda mi nećeš poverovati na prvu, ali sasvim je okej i očekivano da praviš greške, pogotovo ako si na početku. Greške se događaju svima, pa i onima koji u xy godina u struci.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.