Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Galin Sex (T)ED talk

Galin Sex (T)ED talk

U dvadesetim svi neminovno čujemo različite savete u vezi sa seksom, poput toga da je sigurnije koristiti dva kondoma ili da je vazelin najbolja zamene za lubrikat. Zbog toga lako možeš da se ušuškaš u pomisao da sve znaš, pa te iznenadi promašaj pri korišćenju kontracepcije. U slučaju da imaš neke nedomice, pomoći ću ti da ih rešiš i da budeš siguran/a da tvoj izbor kontracepcije stvarno pruža maksimum zaštite: 

1. I najjeftini kondom je efikasan! Svi kondomi iz apoteke prolaze ista ispitivanja, pa veća cena ne podrazumeva i veću bezbezdnost. Veća cena ti uglavnom pruža prijatniji osećaj i kvalitetniji lubrikat, pa ako ti ove stvari nisu presudne i najjeftiniji kondom iz apoteke je sasvim okej. U slučaju korišćenja kondoma, matematička pravila ne važe, pa dva kondoma ne pružaju više zaštite od jednog. Korišćenje femidoma (ženski kondom) i muškog kondoma zajedno nije preporučljivo, jer trenje dovodi do oštećenja i u ovom slučaju. 

2. Pilule za hormonsku kontracepciju dostupne su u svakoj apoteci. Ovakav metod zahteva konsultaciju sa ginekologom da bi se osigurala bezbedna upotreba i ne bi trebalo da ih uzimaš na svoju ruku. 

3. Kada se desi da neke od metoda zaštite koje koristiš zakažu, opravdano je popiti pilulu za dan posle kako bi se izbegla neželjena trudnoća. Ona nikako ne bi trebalo da postane svakodnevnica, ili metoda kontracepcije, već red alarm thing koji odgovorno koristimo samo kada standardne metode kontracepcije zakažu. 

4. Korišćenjem kreme rizikuješ da naštetiš protektivnoj funkciji kondoma, ali i sebi ili partneru. Neke kreme mogu dovesti do iritacije intimnih regija, jer ipak nisu napravljene za tu primenu. Lubrikant je bezbedniji od, recimo, vazelina. Vodeni lubrikant je najsigurnija opcija, jer uljani može da smanji protektivnu funkciju kondoma. 

Koju god opciju da izabereš, najvažnije je da ne prekineš sa istraživanjem i traženjem one prave za sebe. Možda će se one menjati, ali je uspostavljanje navike da aktivno brineš o sebi i kroz bezbednost u seksualnim odnosima neophodno. Slobodno pitaj ginekologa/urologa za savet, a i razgovor sa partnerom je sada već obavezna stvar koja značajno može da unapredi vaš odnos. Ako želiš da nastaviš istraživanje na ovu temu, basplatno preuzmi naš e vodič.

Ostali saveti

Kako izaći iz toksične veze?

Kako izaći iz toksične veze?

POV: ono kad nemaš sreće sa cimerima

POV: ono kad nemaš sreće sa cimerima

Za sve muškarce - budite heroji promene

Za sve muškarce - budite heroji promene

Power of power naps

Power of power naps

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.