Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Galin dnevnik: Kako su me Disney princeze naučile da sanjam veliko

Galin dnevnik: Kako su me Disney princeze naučile da sanjam veliko

"Don't let them in, don't let them see, be the good girl you always have to be (Frozen)"...ili ipak ne? 

Decembarski dani su uveliko tu, a nije prošla ni jedna zima koju ne obeleži bar jedan Diznijev crtani koji pogledam. To je moja tradicija od detinjstva, koju čak i sada nastavljam. Odrastanje 2000ih je posebna vrsta nostalgije, zar ne? Obeležili su ga tumblr, retrica, ask.fm...ali nekako mi se čini da su Diznijevi crtaći vanvremenski, kao i poruke koje šalju. Pogledala sam sve, od klasika, do onih najnovijih, gde žena sve više počinje da odstupa od kalupa poslušne devojčice. Junakinje su slobodne, u go girl fazonu i ne dozvoljavaju da ih iko u spreči u onome što su zacrtale.

Mada, moram da priznam da se svaki put osetim kao da druga verzija Gale gleda jedan te isti film. Što sam starija, to više počinjem da uviđam neke nove uglove i stavove koje su mi Pepeljuga, Snežana i Aurora pomogle da usvojim. 

1. Biti ranjiv nije slabost 

Ranije sam se ustručavala da maštam, pod opravdanjem da se to svakako neće ostvariti, pa zašto onda gubiti vreme? Zašto uopšte razmišljati o nečemu ako ćeš se na kraju razočarati? Lako je praviti se da si jak, ali zapravo sam se najosnaženije osetila kad sam sebi dozvolila da prihvatim sve svoje "slabosti". Tad sam shvatila da je u redu, pa čak i zdravo, da maštam o situacijama koje bih volela da doživim, predelima koje bih volela da vidim i ljudima kakve bih želela da upoznam, ne jer će se to nužno ostvariti, nego da bih podstakla svoju kreativnost i stvarala sliku mogućeg u glavi. 

2. Traži dobro u ljudima 

Ne po svaku cenu, i ne naivno kao Snežana doduše...ali otkad sam počela da u drugima tražim pozitivne osobine, a ne samo ono što mi smeta, svi su počeli da mi govore kako primećuju personality glow up, baš kao što je Bela verovala u dobro i nije gledala samo površinu, već karakter svog Zveri-princa. Tako i vama savetujem da verujete ljudima dok ne dokažu suprotno. Ako svakome pristupamo sa nepoverenjem i nismo spremni na malo rizika, ne možemo očekivati ni da će se druga strana otvoriti i na kraju ćemo biti na nuli. 

3. Dream big girl! 

Godina je 2016., mlađa sestra gleda Dizni, a u pauzama između epizoda serije Jessie svako malo ide reklama za "Dream Big, Princess" kampanju. "For every girl who dreams big, there's a princess to show her it's possible". Meni su pokazale. Da treba da budem šta želim, biram posao koji mi se dopada, a ne onaj koji je "predviđen za žene". Da budem slobodna da maštam i sanjam velike snove, a onda da ih korak po korak ostvarujem. 

Disney, hvala ti za bezbrižno, pomalo naivno i osnažujuće detinjstvo! 

Tvoja Gala

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.