Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Gala apeluje: Pauza je pola zdravlja!

Gala apeluje: Pauza je pola zdravlja!

Da li si nekad seo/la da završiš brzinski neki Power Point i onda skapiraš da si sat vremena birao/la odgovarajući dizajn, potom još sat vremena font i na kraju prođe pet sati bez pauze. Da bi izbegao/la famozni ,,burnout”, potrebno je pažljivo se odnositi prema poslu ali i odmoru. 

1. Planiraj odmor. Dobro staromodno pisanje na papiru svih obaveza koje treba ispuniti nije loša ideja, za moderne uvek postoji opcija da se obaveze beleže na telefonu. Predlažem da (makar dok ne postane sasvim prirodno) sam/a sebi organizuješ odmor, pored reglarnih taskova. Strava tehnika učenja i rada je Pomodoro tehnika, koja već uključuje odmor. 

2. Istražuj svoja interesovanja. Uvek je lako poći od umetnosti - pročitaj knjigu koju odlažeš već godinama ili odgledaj film koji ti stoji u ,,preporučeno za vas” već šest meseci. Kuvanje je odličan način na koji se možeš odmoriti. Probaj novi recept i otkrij ukuse neke nove kulture možda ti se svidi. Sa druge strane, možeš i samo da se prošetaš. Sam/a ili u društvu, izlazak iz sobe će ti prijati. 

3. Nauči da kažeš - ne! Odbij taj poziv za odlazak na trening, ili izlazak za koji znaš da će ti ukrasti veoma potrebno vreme za san. Poštuj svoje vreme i svoje granice, ali i obrati pažnju na svoje telo, imaš samo jedno.

4. Ostavi posao na poslu, a učenje u čitaonici (ili za radnim stolom). Najčešći problem koji se vezuje za hustle i grinding kulture je upravo preterani (a realno i nepotrebni) rad. Cimanju nikad kraja, samo što si zavrsio/la sa jednim delom posla, eto ga drugi. Zato, probaj da se zaustaviš. Okej je jednostavno stati na put navici da si kostantno u nekoj brzini. Bolje da sam sebi daš znak STOP, nego da ti ga da telo. 

Nije ništa strašno imati neki period u kom više radiš i imaš više obaveza nego inače, problem je ako tome nema kraja. Puno rada = puno odmora!

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.