Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Eliminacija diskriminacije by Gala

Eliminacija diskriminacije by Gala

Catchy naslov morate priznati, ali zašto sama pojava nije tako catchy kada je u pitanju prihvatanje od strane društva? Znate li šta bih zaista želela? Da sve uspori i na momenat zastane. Neprihvaćenost, stereotipi, različitosti, strah i odbijanje. Saberemo li sve, dobićemo jedan svima nažalost dobro poznat pojam - diskriminacija. Ovu nedelju, posvetila sam rodnoj i seksualnoj neravnopravnosti i nezavidnom položaju žena u društvu. Ukoliko misliš da se svet zasitio ove teme i da je vreme za promenu, kako u tebi, tako i u celom društvu, keep on reading. 

1. Prihvati postojanje različitosti - Snaga svakog društva ogleda se u prihvatanju različitosti i svaka osoba je individua za sebe. Razlike između muškaraca i žena su sve, samo ne mane. Žena može biti i „stay at home mom“ i na čelu firme. Može biti ranjiva, može biti jaka. Srećno udata i nesrećno sama. Ili obrnuto? Ma može sve što poželi i to pravo niko ne bi smeo da joj oduzme. Prihvati razlike i pobedi stereotipe i gledaj kako svet polako, ali sigurno postaje u svakom smislu zdravije mesto za život. 

2. Kaži ne stereotipima - Žena je loš vozač i ne zna da parkira. Ti si žena i treba da ćutiš dok muškarci vode ozbiljne razgovore. Kako to misliš žena si i ne znaš da kuvaš? Ženski fudbal, pf, šta je to? C’mon people, really? Da li ste se nekad zapitali koliko su naši stavovi, postupci, ubeđenja, određeni već unapred postavljenim predstavama i saznanjima, koje mi onda preuzimamo kao takve, kao da smo ih dobili u nasleđe? I onda kroz te a priori predstave gradimo odnose sa drugima i projektujemo svoja očekivanja. A zapravo se, verovali ili ne, često radi samo o predrasudama. I da li je onda uvek tačna ona podela koja mušarkce imenuje jačim, a žene slabijim polom? Ne, ne i ne! 

3. Od tebe počinje – budi promena koju želiš da vidiš u svetu - Lako je sedeti po strani i osuđivati. Lako je reći kako je svet okrutno mesto, a ne poći prvo od samog sebe. Diskriminisanje je toliko „out“ i toliko lepog može da proiziđe iz prihvatanja. Niste ni svesni koliku bismo snagu posedovali kao homogeno, složno društvo. Žene ne traže puno. Traže jednakost i neupiranje prstom ukoliko se po nečemu razlikuju. Traže slobodu govora i pravo na izbor. Traže da budu žene. Ko ste vi da ih u tome sprečavate?

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.