Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Eko recepti za Dž

#ishrana

Eko recepti za Dž

Odnos prema hrani se sa godinama menja. U detinjstvu nam je igra bila najvažnija stvar na svetu i neki još uvek vuku traume od čuvenog „pojedi da se ne baci". Idući timeline-om ulazimo na vrata obrazovnih institucija kada počinjemo da volimo hranu, nažalost najviše junk sa ekipicom. Snalazimo se na malom odmoru kada gledamo kako da u budžet uglavimo i grickalice i sokić. Iz tog perioda takođe većina vuče negativna sećanja u vidu teranja da jedemo neki zeleniš iz tanjira. Konačno, stižemo do studentskih dana kada se situacija za nijansu menja. Mnogi se osamostaljuju i odlaze u druge gradove da postanu „sam svoj gazda“.

Kada se to desi, polako kreće da nedostaje kuvana hrana i susrećemo se sa egzistencijalnom zebnjom zvanom da li pojesti ili popiti. Na svu muku, krenula je da se širi svest o značaju zdrave ishrane, kombinovanju namirnica i taman si pohvatao/la konce, ušao/la u fazon i uhvatio gas, kad ono kreće priča i o problemu viškova hrane i u fazonu si, čekaj šta je  ovo sad.

Skratićemo ti muku i u nastavku podeliti sa tobom bejzik recepte za čiju pripremu sigurno imaš makar 70% sastojaka u frižideru. Na ovaj način nećeš baciti višak hrane, a i imaćeš korektan obrok za plitak džep. 

  1. Malo jači doručak - popara iliti grom: Idealan doručak kada planiraš da ideš na predavanja i zagineš do praskozorja ili ako planiraš da opustiš ruku i cirneš koju. Sve što ti je potrebno jeste stari hleb, mleko, so i puter ili maslinovo ulje. Staviš sve u šerpu i na ringu i vuola! Imaš obrok koji će te držati sitim više sati. Ukoliko imaš neki krem sir pri ruci, stavi i njega na kraju da joj daš final touch.
  2. Proteinski overload - omlet sa bilo kojim povrćem koje imaš u frižideru: Jaja su namirnica koja je u velikoj meri bogata proteinima što je svrstava u istu kategoriju u koju spada i meso u okviru piramide ishrane. Ukoliko se hraniš zdravo, ovaj obrok je idealna opcija. Ulupaš dva jaja staviš u tiganj na malo ulja, iseckaš povrće koje ti je pri ruci i imaš nutritivno bogat obrok.
  3. Vitaminska bomba – čorba od povrća koje imaš u frižideru: Osim što nam u susret stiže pustinjska klima i manjak apetita, ovo je i najjednostavnije jelo koje možeš pripremiti za sat vremena. Sve što ti je potrebno je jedan luk, povrće, začini i paradajz. Izdinstaj luk, ubaci povrće, prelij vodom i na kraju izrendaj paradajz da joj daš pravi šmek. Imaćeš zdrav i lagan ručak za 2 dana.

 

Čak iako nemaš naviku da kuvaš sebi, probaj. Osećaćeš se mnogo bolje ukoliko ne odbaciš višak hrane i iskoristiš ga da smućkaš sebi dobar obrok. Ukoliko je ovo ulaz na velika vrata 24 Kitchen, pohvali se porodici svojim kulinarskim sposobnostima.

Prati nas za više održivih recepata. :)

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.