Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Draga Gala,   U izlascima mi se često dešava da me društvo smara da pijem i ako se meni ne pije. Šta da radim? Nekad jednostavno želim da uživam u izlasku bez alkohola.

Draga Gala, U izlascima mi se često dešava da me društvo smara da pijem i ako se meni ne pije. Šta da radim? Nekad jednostavno želim da uživam u izlasku bez alkohola.

I know the struggle! Koliko puta mi se jednostavno nije pilo, ali su svi navaljivali da poručim bar jedan džin tonik! I zato želim da znaš: sasvim je u redu da ne želiš da piješ svaki put kad izađeš, naročito ako izlaziš često (na primer leti). U redu je i da ne želiš da uopšte piješ. S druge strane, nekad je teško postaviti granice i ostati pri njima čak i kad te okružuju pritisci sa svih strana. "Hajde, to je samo jedno piće!" "Neće ti biti ništa!" 

Evo šta sve možeš da uradiš: 

1. Nađi bezalkoholne alternative 

Nisu samo sokovi opcija ako želiš da izbegneš alkohol. Srećom, sve su popularniji mokteli-bezalkoholne verzije koktela. Naći ćeš ih u skoro svakom koktel baru i kafiću(moj omiljeni je Blaznavac). Ako ih ne nađeš na karti pića, zamoli konobara da izostave alkohol kad spremaju tvoj koktel, vrlo verovatno će izaći u susret. U kućnoj varijanti je ovo još lakše, nađi recepte za moktele na netu i uživaj u njihovom spremanju

2. Ne zaboravi svoj motiv 

Pritisaka će uvek biti sa raznih strana, kako jer se tvoj izbor razlikuje od tuđih, tako i jer druge manje grize savest što piju ako pored sebe vide osobu koja ne pije. Pokaži im da ih ne osuđuješ, jer svako ima slobodu izbora. Ipak, možeš sa prijateljima podeliti zašto biraš da (to veče) ne piješ, možda ti se neko i pridruži! 

3. Fokusiraj se na druge aspekte izlaska 

Izlasci su tu prvenstveno da bi se družili sa bliskim ljudima i upoznavali nove. Možda se čini da je to lakše nakon koje čašice, ali ne mora da znači! Pusti da te muzika i dobra atmosfera voze, pođi u izlazak s osmehom na licu i s namerom da se top provedeš! Na kraju krajeva, svakom društvu je potrebna bar jedna trezna osoba koja će posle prepričavati sve dogodovštine iz izlaska

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.