Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Draga Gala, kako da istrajem u svojim navikama? Da li imaš neke savete kako da mi dobre navike postanu rutina?

Draga Gala, kako da istrajem u svojim navikama? Da li imaš neke savete kako da mi dobre navike postanu rutina?

Znam tu priču “krećem od ponedeljka” ili “ovo mi je poslednji čips za danas i neću više provoditi sate i sate na telefonu. “ Prazna obećanja sebi, nakon kojih nastaviš po staroj lošoj navici. Nema osobe na ovom svetu koja se rodila sa savršenom rutinom i koja je ispunila svako olako dato obećanje. Međutim, samo zato što većina ljudi živi po tom principu, ne znači da treba i ti. Izgradnja rutine je u potpunosti moguća, samo treba da imaš na umu par osnovnih pravila. 

1. Postavi SVOJE ciljeve 

Roditelji, drugarice i lafjkoučevi sigurno imaju neke sjajne ciljeve na umu, ali ako nijedan od njih nije tvoj, velika je verovatnoća da ti neće ništa značiti. Bitno je da sedneš i razmisliš šta je sve tebi na prvom mestu i šta želiš da postigneš u budućnosti, pa da zatim prema tome postaviš merljive ciljeve koje ćeš pratiti iz dana u dan. 

2. Personalizuj svoju rutinu 

Mnogi preporučuju buđenje u šest ujutru i trčanje po keju odmah nakon doručka, ali ako to tebi ne prija verovatno ćeš ceo taj dan provesti zevajući i odustaćeš od takve rutine nakon nedelju dana. U tom slučaju je bolje da se probudiš u devet ujutru, da efikasno obaviš sve obaveze i onda da trening ostaviš za uveče. Suština je u tome da pronađeš vreme za buđenje i obavljanje obaveza koje tebi odgovara i onda toga strogo da se držiš. 

3. Disciplina > motivacija 

Motivacioni citati su super stvar, ali kao i novogodišnja euforija o novim navikama – kratkog su daha. Ono na šta treba da obratiš pažnju jeste izgradnja discipline. Nakon što ustanoviš svoju rutinu, drži je se čvrsto, čak i kada ti nije do toga da ispoštuješ sve što je zacrtano. 

4. Zapisuj svoje obaveze 

Obaveze koje imaš prema sebi i drugima su često mnogobrojne, te je lako i je izgubiti se u njima. Zbog toga je bitno da ih zapišeš, tako češ uvek imati jasan pregled svog dana. 

5. Napravi vision board

A na njega zalepi sličice cilja koji želiš da postigneš. Svakodnevno gledanje u rezultat koji želiš, biće ti jak vetar u leđa za dnevno pridržavanje navika koje vode do tog cilja. Ukoliko ti je izgradnja rutine posebno bitna jer moraš da učiš tokom ovih toplih letnjih dana, obavezno baci pogled na ovaj link.

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.