Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Deset stranica za ispit, dva kruga plivanja and repeat!

Deset stranica za ispit, dva kruga plivanja and repeat!

Leto realno kida. Malo more sa drugarima, pa kampovanje, a i konačno možeš da blejiš do jutra a da se ne smrzneš. Taman si se opustio, zaboravio na sve obaveze, kad ono, eto ih letnji rokovi. Oni vredni, koji su očistili godinu u julu, ne znaju za ovu muku. Al dobro, nije smak sveta rasteretiti sebe i ostaviti neki ispit i za leto. 

Međutim, leto se laaagano bliži kraju i polako počinje da ti kuva u stomaku kad se setiš šta te čeka. No worries, i ja sam prošla kroz sve to. Zato ti dajem nekoliko tips&tricks kako da se lakše nosiš sa ovim mukama. 

1. Napravi REALAN plan učenja! To što nekim kolegama treba samo 5 dana da spreme ispit, ne znači da će i tebi. Prelistaj literaturu, raspitaj se kod još nekoga i proceni koliko ti vremena stvarno treba. Uvek je bolje ostaviti koji dan više, baš zbog onih dana “kad ti ništa ne ulazi u glavu”. 

2. Pauzu iskoristi da se rashladiš! Kada ti ne ide, nemoj siliti. Samo ćeš se još više unervoziti i stvoriti averziju prema tom predmetu. Ako si sebi odvojio/la dovoljno vremena, pauze se taman uklapaju u to. A kad kuliraš, skroooz se opusti i odmori mozak! Ono što u ostalim rokovima ne možeš, jeste da odeš do bazena ili reke da iskuliraš, isplivaš, pa nazad na učenje. Maksimalno vrednuj svoje veme, pa tako i pauze. 

3. Čitaonica ili učenje kraj vode? Probaj oba pa izaberi! Kao što već rekoh, postoje specifičnosti učenja leti, a jedna od njih je upravo i učenje napolju. Testiraj sebe: idi kraj reke ili ako si na moru, sedi u neki kafić na plaži i probaj da učiš tu (a na pauzama možeš i da se bućneš, why not). Ali, ako ti treba mir, čitaonica nije otišla na raspust tokom leta i verovatno im i klima radi. Oceni sam/a šta ti je bolje, a možeš i da kombinuješ. 

4. Pripremi vodu, voće i drugo osveženje! Generalno je ovo važno leti, ali posebno kad učiš. Nabavi neku flašicu u koju ćeš sipati vodu i nek stoji kraj tebe. Ja sam praktikovala da nacedim i malo limuna u nju, osvežavajuće je. Probaj, pa vidi šta ti prija. Pored toga, korisna pauza bi bila pravljenje voćne salate ili ceđenje pomorandže - meni su uvek vraćali energiju za učenje. 

5. Kafa nije zamena za vodu - leti je hidratacija posebno važna. Da, da. Svi znamo da nije zdravo piti previše kafe, ali, šta ćes, navikao/la si, i već 2-3 sata nakon prve ti se traži druga. Još ako učiš sa kolegama, pa neko kaže: “Oćemo li na kaficu/kafidžonku?”, kako da odbiješ??? Idi na “kaficu”, ali umesto kafe, uzmi možda neku zdraviju alternativu ! Ima gomila čajeva koji mogu biti odlična zamena, ali moji favoriti su crni i zeleni (pomalo bejzik, znam...). I ponavljam: uvek flašica vode kraj sebe! 

Meni je ovo pomagalo i uglavnom sam u borbi sa “letnjim” ispitima izlazila kao pobednik. Koliko god da je stresno, neke sitnice i rutina pomažu ti da olakšaš sebi. A sad teži deo: udahni duboko i počni! Gala has her fingers crossed!

Ostali saveti

Kad stomak zakaže

Kad stomak zakaže

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Iskoristi supermoći za prevazilaženje stresa tokom ispitnog roka

Dlake nisu first world problem

Dlake nisu first world problem

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Pokidan ispitni rok powered by Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

Ljubi leto, ali (ne) ljubi i Gala

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.