Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

29 saveta za preživljavanje dvadesetih

29 saveta za preživljavanje dvadesetih

Na kafi sa Galom, ovomesečna urednica na „Zdravo dvadesetim“, Žana Korolija podelila je neprocenjive savete za preživljavanje dvadesetih (a i svih drugih godina). Gala je vredno hvatala beleške, pa bacite pogled. 

 1. Sasvim je u redu biti slab. Jer samo oni koji dopuste sebi da budu slabi znači da su u kontaktu sa svojim emocijama i stoga dopuštaju da ih preplave i odrade svoje. 
 2. Možeš da se ne slažeš sa nečijim mišljenjem, a da mu pritom ne kažeš da je to glupost, budalaština i sl. Kultura komunikacije je umeće. To se uči, pre svega nosi iz kuće, ali je i deo našeg karaktera. Nije teško biti fin. Probaj! 
 3. Nema dobrih i loših ljudi. Svi smo mi i dobri i loši, u zavisnosti od okolnosti u kojima se nađemo i ugla iz koga nas gledaju drugi ljudi. 
 4. U redu je predomisliti se, promeniti mišljenje. To je pokazatelj rasta. Samo se budale ne menjaju i stalno drže jednih te istih stavova. 
 5. Voli sebe, ceni sebe, drži do sebe, bori se za sebe jer niko drugi to neće uraditi. 
 6. Ne spuštaj kriterijume. Naprotiv, s godinama ih podiži. Mladost je najtolerantnije doba, takoreći eklektično, šareno i raznovrsno, tako i treba da bude ali kako odrastaš, da ne kažem – stariš... levak se sužava, sito je sve gušće – razlog je jednostavan - da samo dragulji mogu da prođu. Rešetaj! Samopoštovanje ispred svega! Tako ćeš znati kada je vreme da kažeš kraj – e, sad je dosta. Idem dalje. Meni ovo nije više dovoljno dobro, ne nalazim se više u ovom, sa tobom / na ovom poslu. I kad kreneš dalje, budi spremna da budeš sama. Svoja i sama. 
 7. Samoća je lepa. Budi tvoju kreativnost. Samoća nije isto što i usamljenost. To je vreme samo za tebe. Gotovo meditativno. Tvoja tačka oslonca i ravnoteže. Tačka preokreta i polaska u nove životne pohode i avanture. 
 8. Igraj se! Hrani dete u sebi. Ne dozvoli nikome da ugasi plamen u tvojim očima. Održavaj razbuktanom vatru u sebi. 
 9. Strast u odnosu sa partnerom je divna. Orgazam je najbolji način da zavoliš život. Ne dozvoljavaj sebi taj luksuz da promiče pored tebe. Ali životnu strast ćeš naći i u hobijima, svojim razvijenim interesovanjima, a ne samo muškarcima. 
 10. Hobi hrani dušu, razvija kreativnost (time ćeš nahraniti i svoju štitastu žlezdu!), oplemenjuje tvoj duh, širi socijalni krug, razbuktava vatru u tebi, a telo prožima zadovoljstvom. 
 11. Osmeli se! Izađi izazovu u susret. Jer iskustvo čini čoveka. Jedino što ti ostaje u sećanjima i za prepričavanje novim pokoljenima. Jedno je praviti greške. One mogu da budu dobre lekcije iz kojih mogu mnogo toga da naučim. Sasvim drugo je kad nešto propustim. Žal za tim je mnogo veća nego kad shvatim da sam pogrešila. 
 12. Podrška ti je potrebna, znam. Ali ako budeš čekala da je dobiješ od drugih ljudi, bez obzira na to koliko bliski bili i zakonom po rođenju bili dužni da ti je pruže, ali nemoćni u životu i adekvatnog kapaciteta bez, može da ti se desi da ostaneš tu gde si, večito tapkajući u mestu, postajući sve očajnija zbog željenog a ne proživljenog, isfrustrirana i nezadovoljna, mrzeći sebe što nisi smela ono što si htela. 
 13. Veruj u sebe! Veruj svom stomaku, tu se krije tvoj drugi mozak istančanog njuha. 
 14. Najbolje potrošene pare su na cipele. Jedino bolje od toga je na psihoterapiju. Ako se nagomilane negativne emocije u biću ne isceljuju, one ne mogu da nestanu same od sebe, već nastavljaju svoje bujanje u potaji, samo čekajući sledeći pogodan trenutak kada će da eruptiraju. 
 15. Ulaži pare u ono što možeš da vidiš. Ali ne kao Keri Bredšo - odeću u ormaru. Već u ogledalu – sebe. Istražuj svoje biće, otkrivaj hobije, razvijaj svoju kreativnost, osmeli se, lutaj, dopusti sebi da se izgubiš, traženje pravog puta kroz bespuće je neprocenjivo uzbudljivo iskustvo i radost kada konačno dođeš na cilj. 
 16. Sreća nije trenutno ushićenje. Sreća je ispunjenost duše. 
 17. Ljubav nije isto što i strast. Brkanje pojmova odvešćete u večitu potragu bez srećnog kraja.
 18. Nikad nije kako misliš, već kako osećaš. Veruj svom želucu. Ipak, drugi mozak. 
 19. Nauči da kažeš „ne“. Postavljanje granica u odnosima odraz je samopoštovanja i uopšte odnosa prema sebi. 
 20. Nije-mi-ništa, znači - zagrli me! U rečnik da se upiše! 
 21. Nekog voliš kad ga upoznaš. Nekog voliš dok ga ne upoznaš. C'est la vie. Ali ne puštaj ljude olako od sebe. Potrudi se. Ne budi lenja. Neguj svoju ljudsku baštu. Redovno je plevi, prihranjuj, zalivaj i raskošno će ti cvetati. 
 22. Ubijaj svoj ego, pre nego on ubije tebe. Ne radi se uvek o tebi. Nisi ti centar sveta. 
 23. Nemoj da sebe mučiš neizgovorenim u nadi da će tako nestati sve što ti nije prihvatljivo u vezi sa nekim. Pitaj i reći će ti se, traži i daće ti se. Otvoreno kaži šta želiš i kakve su ti namere. (Pa nema on kristalnu kuglu pred sobom da može da vidi i predvidi šta ti hoćeš, želiš i očekuješ od njega) 
 24. Očekivanja su prečica do nezadovoljstva. Liši se sad, odmah, ovog trenutka svih očekivanja. Čak i od sebe! Hm, sebe naročito. Jer nikada, apsolutno nikada neće ispasti onako kako očekuješ. Može da bude bolje, i to mnogo bolje od očekivanog, mada je obično gore, i to mnooogo gore, ali nikada-apsolutno nikada onako kako si očekivala.
 25. Bavi se sobom, budi sopstveni hobi. Problem ne dolazi spolja već iznutra. 
 26. Granice onoga što možeš da prihvatiš su granice tvoje slobode. Budi slobodna. Voli. 
 27. Počni da vežbaš i nemoj da prestaneš čak ni kad je teško, naporno, dosadno, mrzi te, kiša, vetar, vrućina, radije ćeš s njim u bioskop... Sve zanemari jer ćeš jednog dana biti sama sebi zahvalna, zdrava, srećna i voljena. Najpre od same sebe. 
 28. Svaki odnos traje upravo onoliko koliko treba. Neko će da te okrzne pogledom, neko ramenom, sa nekim ćeš lepo da se družiš danima, mesecima, godinama, a neko će da te povredi. Opet, svaki odnos vodi te tačno tamo gde treba da budeš u datom trenuku, ni manje ni više od toga, tačno onoliko na koliko si spreman, koliko možeš da prihvatiš u datom trenutku. 
 29. Ne ljuti se i ne osuđuj. Prihvati i stopi se sa trenutkom i iskustvom koje živiš. Jer svaki novi trenutak čini da se nova latica tvog cveta / sveta otvara. Svakim novim danom razvijaš se i ti. Iznova nov, iznova neponovljiv. Svoj i poseban.

Ostali saveti

Galin leksikon

Galin leksikon

Galina top lista kultnih modela naočara

Galina top lista kultnih modela naočara

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galin Masterclass Disanja - Udahni Duboko

Galina zimska skin care rutina

Galina zimska skin care rutina

Galina Imunitet check lista za instant glow up

Galina Imunitet check lista za instant glow up

vidi sve

? pitajte galu

pogledaj već postavljena pitanja
Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušajte ponovo kasnije.